Реклама / Ads
0| 12004 |13.08.2022 НОВИНИ

Хиновски за отношенията с „Газпром“: Нещо като освобождението на България от турско робство

.
Иван Хиновски Източник: стопкадър, Euronews Bulgaria
„Нещо като освобождението на България от турско робство“ – с тези думи енергийният експерт Иван Хиновски обясни развитието на отношенията между страната ни и „Газпром“.
 

„Основната причина за разцеплението на властите по темата „Газпром“ е политическа. „Газпром“ винаги е играл роля в техните амбиции за монополизъм и за спиране на всички други алтернативи. Основната причина за това късно начало на диверсификацията на доставките на газ, който използваше всички процедурни и търговски хватки, за да я спира. Това е водоразделна линия, нещо като освобождението на България от Турско робство. Искаме да се освободим от „Газпром“, но не да скъсаме търговските си отношения. Искаме да се освободим от монополното влияние“, обясни той пред Euronews Bulgaria.

 

Според него дефицит на газ няма да има. „Единственият проблем е цената, защото газ влиза от първия ден на спиране на официалните доставки от „Газпром“, чрез търговци“, коментира Хиновски.

 

По думите му това събитие е политически експлоатирано.

 

„Всички заинтересовани партии се стремят да покажат некомпетентността на едно правителство, защото не е успяло да възстанови договора с „Газпром“. Други представят това като успех, защото скъсваме с един монополист, което е и моята позиция. Ние трябва да покажем, че сме независими от „Газпром“, заяви Хиновски.

 

„Трябва да имаме една трета руски доставки, но изцедени като цена на фона на цените на азерския газ и газа през гръцката връзка. В никакъв случай не трябва да се затваря нито една от тези врати“, смята той.

 

Хиновски обясни, че газопроводът с Гърция ще облекчи доставките от Азербайджан процедурно и логистично.

 

Големият заем на „Булгаргаз“, даден от служебното правителство, Хиновски определи като абсолютно необходима стъпка, за да могат да се плащат авансовите вноски.

 

„Още една-две години той ще играе важна роля да миксира газа от различни източници. След това ще се наложи да се освободим от ролята на „Булгаргаз“ като обществен доставчик, защото пазарът на газ ще се либерализира напълно. Всички потребители ще могат да купуват газ от борсата“, обясни Иван Хиновски.

 

Според него бизнесът малко се е поразглезил, защото е свикнал да купува сравнително евтин газ от „Булгаргаз“: „В бъдеще ще трябва да започнат сами да си търсят газ – да участват в търгове и директни покупки от доставчиците, както е например „Нефтохим“, който не купува от „Булгаргаз“.

 

„Топлофикация София“ обаче има сериозен проблем, тъй като ако не си осигури необходимите количества, ще има влошаване на качеството на отоплението и на топлата вода“, изтъкна енергийният експерт.

 

По думите на Хиновски дружеството не си е мръднало пръста, за да си диверсифицира топлопроизводството. Има технологии, които съкращават с 30% разхода на газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3011 |13.08.2022 Русия къса отношенията си със САЩ, ако я обявят за „държава-спонсор на тероризма“ . 0| 2841 |11.08.2022 Парното ще поскъпне с не повече от 20%, прогнозира Иван Хиновски . 0| 22277 |09.08.2022 Енергийният експерт Хиновски: С Русия е лесна договорката за комисионна, а американците може да те арестуват . 0| 3014 |05.08.2022 Политологът Петър Чолаков: Да не се окаже, че ДПС са най-доволни от затопляне отношенията с "Газпром"?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads