Реклама / Ads
0| 2868 |11.08.2022 НОВИНИ

Парното ще поскъпне с не повече от 20%, прогнозира Иван Хиновски

.
Иван Хиновски Източник: БГНЕС
Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон. Това прогнозира енергийният експерт Иван Хиновски, уточнявайки, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, „но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната енергия“.
 

„Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, отколкото сега - през август“, подчерта той пред БНР и обясни, че на газовите спот пазари настъпва успокоение на цената, защото следва тренда на понижение на цената на петролните продукти.

 

Според енергийния експерт европейското решение за 15% намаление на потребление на газ показва солидарност на страните от ЕС: „За България тези 15% са по-лесно постижими, отколкото за Германия“.

 

„Газохранилището в „Чирен“ е запълнено 45% и до есента не виждам как ще стигнем до нивото на запълненост на европейските газохранилища - около 95%. Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза“, коментира Хиновски и подчерта, че в България недостиг на газ няма и няма да има, но големият проблем е на каква цена ще го получаваме.

 

По думите му „има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, но е важно как Министерството на енергетиката ще ги подбере прозрачно и доколко ще са сигурни и читави, да не направят същото като „Газпром“ и в един момент да кажат, че спират доставките“.

 

Иван Хиновски е на мнение, че преговори с „Газпром“ трябва да се водят, за да се минимизира евентуалната арбитражна процедура срещу България.

 

„Няма да получим в пъти поевтиняване на газа, но ще получим по-висока енергийна сигурност със сравнително по-евтини доставки на газ, когато заработи интерконектора за доставка на азерски газ“, обясни той.

 

Според него бизнесът сам трябва да си търси газ за нуждите на производствения му процес: „Защо е необходимо големи потребители да чакат на „Булгаргаз“? . Да сме чули, че „Нефтохим“ чака газ от „Булгаргаз“? Не! Те си пазаруват газ отделно“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2695 |10.08.2022 Ако някой предложи лев повече, ”Сиела норма” няма да се занимава с машините за вота . 0| 2835 |09.08.2022 Д-р Асен Меджидиев: Другата седмица вярваме, че още повече ще се разхлабят мерките срещу Ковид . 0| 2644 |08.08.2022 Азербайджан изнася с 24% повече газ от миналата година . 0| 4236 |08.08.2022 Журналист: Как Радев се сдобива с все повече власт?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads