Реклама / Ads
0| 3033 |13.08.2022 НОВИНИ

Русия къса отношенията си със САЩ, ако я обявят за „държава-спонсор на тероризма“

.
Москва уведоми Вашингтон, че дипломатическите връзки между тях ще пострадат тежко и дори може да бъдат прекъснати, ако Русия бъде обявена за „държава-спонсор на тероризма“, съобщи високопоставен представител на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.
 

Александър Дарчиев, ръководител на отдела за Северна Америка в руското външнополитическо ведомство, заяви, че ако Сенатът на САЩ наистина сбъдне намеренията си да постави Русия в подобна категория, това ще означава, че Вашингтон е преминал границата, от която няма връщане назад.

 

„САЩ са предупредени“, заяви Дарчиев.

 

Миналият месец двама американски сенатори, които искат да прокарат закон за обявяване на Русия за държава спонсор на тероризма, посетиха Киев, за да обсъдят законопроекта с президента Володимир Зеленски, припомнят Ройтерс и БТА.

 

Дарчиев заяви, че ако той бъде приет, ще се стигне до „най-тежките щети за двустранните дипломатически отношения, до степен те да бъдат понижени и дори прекратени“.

 

В четвъртък латвийският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма заради войната в Украйна и призова западните съюзници да наложат по-широкообхватни санкции на Москва, допълва Ройтерс.

 

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си към държавите от Европейския съюз да забранят визите за руски граждани. Във видеообръщението си тази вечер той изказа благодарност на редица европейски страни, които поставиха въпроса за визите за граждани на терористична държава на официално ниво на обсъждане в ЕС.

 

„Трябва да има гаранция, че руските убийци и посредниците на държавния терор няма да използват Шенген. Не може да се унищожи самата идея за Европа, нашите общи европейски ценности. Тоест не може да се превърне Европа в супермаркет, където няма значение кой влиза, а основното е човек просто да плаща за стоките“, заяви Зеленски.

 

На бойното поле украинските сили удариха четвъртия и последен мост над река Днепър в окупираната от Русия област Херсон, съобщи във Фейсбук Сергий Хлан, служител на областната администрация.

 

Украинската армия заяви, че вече има способността да удари почти всички линии за доставки на Москва в Херсон. Засега коментар от руските власти няма.

 

Управителят на Запорожка област съобщи, че пет руски ракети са поразили украинския град Запорожие снощи. В резултат на това е избухнал пожар, а инфраструктурни сгради са били разрушени.

 

Град Краматорск в Донбас също е бил обстрелван снощи, съобщиха властите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3063 |12.08.2022 Резников: Единственият териториален компромис с Русия е Украйна да се върне на границите си от 1991 г. . 0| 6372 |11.08.2022 Вицепремиерът Пеканов: Морално ли е да пазаруваме газ от Русия? Не е! . 0| 2814 |10.08.2022 Лидерите от Г-7 зоват Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна . 0| 2686 |10.08.2022 Европейският съюз сложи катинар и за въглища от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads