Реклама / Ads
214| 48662 |01.04.2014 НОВИНИ

Хипер скандал! Разминахме се с война с Русия на косъм

.
Руски изтребители са нарушили въздушното пространство на България рано тази сутрин. Става въпрос за безпрецедентен акт на проникване в наша територия от бойни самолети, които са атакували пространството ни близо час след като в българско небе е бил засечен разузнавателен руски самолет на ВСС. Подобна военна агресия спрямо страната ни не е имало от Втората световна война.
 

Проникването на чуждите самолети е задействало предупредителните системи за оповестяване на тревога във всички части на Българската армия.

Веднага са вдигнати по тревога и двойка наши изтребители МиГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево“. Минути след това обаче са получили заповед да се върнат в базата. Причината е, че срещу себе си те нямало да видят обичайните руски раузнавателни машини, а нещо съвсем друго - секретните руски изтребители от пето поколение с кодово название Т-50 (от типа "Сухой"). Страховитите щурмови самолети за първи път се изпращат с военна мисия, след като досега е имало само тайни изпитания, за които дори руските медии са съобщавали с по едно изречение. Опасението било, че може да се стигне до инцидент във въздуха, а оттам до употреба на сила, което да разпали военен конфликт между Русия, България и НАТО.

 

В Щаба на отбраната е докладвано, че руските бойни самолети са навлезли дълбоко навътре във въдушното ни пространство. От своя страна началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов звъннал по червения телефон на министър Ангел Найденов, който пък събудил президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски. Близо половин час тримата се опитвали да вземат решение какво да се прави, но объркването им било толкова голямо, че всъщност само се питали какво точно става.

От командването на НАТО предуредили Плевнелиев българсиките ВВС и противовъздушната отбрана да останат в бойна готовност, но да не се предприемат никакви действия, защото вероятно руската атака е с цел провокация срещу тайното навлизане миналата нощ на самолетоносача "Джордж Буш" в Черно море. Той напусна преди десетина дни пристанище Анталия в Турция, където бе пуснал котва и се е появил чак сега. Москва със сигурност е усетила заплаха в лицето на армадата, в която влизат 17 военни съда с всевъзможно въоръжение, включително ракети с ядрени бойни глави и решила да изпревари американците, като им покаже, че Русия е готова на всичко, за да запази извоюваното в Крим.

 

Трите супер нови Т-50 стигнали почти до София, след което направили завой и се оттеглили, минавайки над Ново село и нос Емине, където има разположена американска Радио-локационна станция от последно поколение, която улавя всяко движение на бойна техника и войски на руска територия чак до Кавказ.

 

Суперновият Т-50 (Сухой), който обиколи България и се прибра...

 

По-късно се изяснило, че руската въздушна атака е ръководена лично от командващия на ВВС ген. Виктор Николаевич Бондарев. Ръководството на руската армия и президента Путин са били известени за акцията. Тя трябвало да се осъществи под кодовото название "Южна звезда" и ако възникне международен скандал, да се обясни, че е учебна, за изпитание на нова техника.

 

Така и станало, но провокацията предизвикала паника в командването на нашата войска, а американците от самолетоносача "Джордж Буш" преминали в режим на бойна тревога, с готовност да влязат във въоръжен конфликт, ако нещата загрубеят. 

 

По-късно е осъществена връзка с Кремъл. От кабинета на президента Владимир Путин са обяснили, че наистина е имало полет на нова въздушна техника, но е станала грешка в навигацията и самолетите са се оказали над България. Все още не е ясна реакцията на българската страна по хипар скандалния случай.

 

Първият полет на новите Т-50, които са суперсекретни, е извършен през 2010 г. Досега са произведени само няколко броя, а серийното производство е планирано да започне през 2015 г., коментираха за Фрог нюз есперти от българските ВВС. Те признаха, че реално армията ни не разполага с техника, която може да им се противопостави.

 

Самолетоносачът "Джордж Буш" навлезе тайно в Черно море и предизвика Москва

 

Други източници намекват, че руснаците били бесни заради визитата на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в София преди ден. Те смятали, че Нюланд уговаря българската страна да даде още военни бази на САЩ, заради руска заплаха в Черно море.

 

От президентството отказаха коментар и заявиха, че по-късно ще има официално съобщение за медиите. Същото заявиха и от Министерство на отбраната.

 

За последен път страната ни е била пред война с друга държава през 1987 г. Тогава заради възродителния процес отношениета ни с Турция се изострят. След остри изявления на турския президент по наш адрес, е обявена бойна готовност на четирите турски армии, които са били българското направление. От бължарска страна Трета армия, с командване в Сливен, е била вдигната по тревога и заема районите, определени за водене на бойни действия при агресия отвън. Часове ни разделят от въоръжен конфликт, но в последния момент НАТО и Варшавския договор се разбират, че не могат да допуснат толкова мащабен въоръжен конфликт и положението се успокоява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5979 |01.04.2014 Хипертонична криза отложи делото срещу Цветанов . 35| 8822 |13.12.2013 Скандал! Атакисти "застреляха" Цветанка Ризова с колажи в ефир . 2| 5606 |09.12.2013 Скандал! Уролозите на „Пирогов” хвърлиха оставки вкупом . 19| 5818 |29.11.2013 Стойнев прави хипермаркет само с БГ стоки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads