Реклама / Ads
0| 2221 |06.08.2024 НОВИНИ

"Хизбула" е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел

.
Източник: БГНЕС
Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла рояк атакуващи дронове срещу военни цели в Северен Израел.
 

Най-малко осем души загубиха живота си при израелски въздушни удари на Западния бряг на река Йордан. А през нощта няколко американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушна база в Западен Ирак. Ескалиращото насилие се случва на фона на опитите на световни лидери да попречат напрежението в Близкия изток да прерасне в регионална война.

 

През последната седмица сътресенията в региона не спират да се покачват след убийството в Техеран на политическия ръководител на палестинското радикално движение Хамас и ликвидирането в покрайнините на Бейрут на висшия командир от проиранската "Хизбула" Фуад Шукр.

 




Най-малко петима загинаха при израелски въздушен удар по южен Ливан, сред тях членове на въоръжената групировка "Хизбула". По-рано проиранската групировка е нанесла удар с дронове срещу военни обекти в Северен Израел, където са били ранени двама израелски войници. Източник от "Хизбула" е заявил пред Ройтерс, че това не е отмъщение за убийството на командира й Фуад Шукр в Бейрут миналата седмица. Шиитската групировка се зарече да отмъсти и генерира притеснения от пълномащабна война.

 

След ракетната атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, американският държавен глава Джо Байдън свика висшия екип по национална сигурност. В изявлението след срещата се отбелязва, че Съединените щати предприемат стъпки за отговор, цитирам "по начин и място по наш избор".





Същевременно държавният секретар Антъни Блинкън е посочил, че дипломатите работят "денонощно", за да предотвратят разрастване на конфликта в региона. Множество западни държави подготвят евакуацията на своите граждани от Ливан. Повечето западни авиокомпании отмениха всички полети от и до Бейрут.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2427 |06.08.2024 София е най-добро място в Европа за живеене след пенсиониране, показва проучване . 0| 2273 |06.08.2024 Подготвят промени за вторите пенсии . 1| 2334 |06.08.2024 Политолог разкри, кое ще накара хората да гласуват . 7| 3063 |06.08.2024 Външният министър на Литва: Без санкции за "обикновените руснаци" - та те убиват обикновени украинци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads