Реклама / Ads
0| 3640 |02.04.2020 НОВИНИ

Храмът - истинско Блюдо на Петри: Църквата и COVID-19

.
”Ще празнуваме името Господне! Усещате ли присъствието му тази вечер?”, попита пасторът от сцената на евангелистката църква в Мълхаус, Франциа. Гръмко ръкопляскане се чу от публиката. Стотици хора се бяха събрали в храма на 18 февруари. Епидемията от COVID-19 избухна в европейската държава дни по-късно.
 

Мълхаус е малък град на границата между Германия и Швейцария. Жителите му са около 100 000 души, но градът се е превърнал в религиозен център за евангелистите. Стотици хора пътували в онзи злощастен ден, за да се докоснат до своя Бог, но вместо това се докоснали до епидемията. Защото някой от тях вече бил заразен.

 

Така се родил един от големите клъстъри на заразата във Франция - една от най-засегнатите страни в Северна Европа. С литургията в Мълхаус са свързани 2500 от регистрираните случаи на COVID-19 в страната. Някои от тях отнесли болестта у дома чак в Западна АФрика. На регилиозното събитие имало хора чак от Буркина Фасо, Корсика, Гаяна. Имало хора от Швейцария, имало французи, които работят в ядрена централа. Някои отнесли заразата до големите фабрики за автомобило строене.

 

Няколко седмици след литургията в Мълхаус, Германия решила да затвори границата си с Франция и да забрани свободното движение. Евангелистката църква била основен мотив за решението, обяснват източници пред "Ройтерс".

 

Ролята на църквата в разпросранението на COVID-19

 

Евангелистката църква във Франция не е единственият причинител на големи клъстъри на болни от COVID-19. Подобен случай има и в Южна Корея, където 5000 души са заболели след присъствие на богослужение.

 

На 18 февруари в Мълхаус, Франция в църковната зала се настанили 2500 души. Нощта била безоблачна, а в онзи момент епидемията била под контрола на страната. Към онзи момент във Франция имало едва 12 потвърдени случая по данни на Световната здравна организация. В Мълхаус нямало нито един диагностициран.

 

Мерките, наложени от правителството, още тогава обаче включвали и забрана за масови мероприятия. Такова било положението в цяла Северна Европа. Евангелистката църква обаче отказала да чуе. НЯмало и дезинфектанти сред вярващите. Ръкостискали се напълно свободно.

 

На 29 февруари бил диагностициран първият пациент, свързан с религиозната сбирка. По протокол били проследени всички контактни лица на заболелия, за да се ограничи разпространението на заболяването. Здравните инспектори получили надлежно попълнен от самата църква списък. Властите осъзнали, че вече е твъде късно.

 

Сред вярващите бил и 37-годишният Ели Уидмър - мениджър на строителна компания. Родителите били част от евангелистката църква, основана още през 1966 г. от французинът Жан Петършмит. Жан бил собственик на магазин, който се обърнал към евангелистите, след кончината на съпругата му, която починала заради заболяване.

 

37-годиишният Уидмър обаче не бил върл последовател. В тийнейджърските си години се отдръпнал от вярата, но по-късно отново се доближил до своя Бог. Уидмър бил барабанист в църковния хор. Щял да присъства на всеки ден. Пред "Ройтерс" мъжът разказва, че чакал с нетърпение събитието в Мълхаус, защото на него се усещала "необяснима енергия", която човек отнасял със себе си у дома. Е, след онзи ден много хора отнесли в домовете си нещо друго - коронавирус.

 

На религиозното събитие имало хора от всички възрасти. Присъствала и 70-годишната Антоанета от Корсика. Тя не пропускала нито едно от мащабните евангелистки събития. За нея станало традиция, която продължила 25 години. Антоанета обаче имала и хронично белодробно заболяване. С нея пътували още 5 жени.

 

"Не знаехме нищо. Не сме мислили за епидемията", разказва Антоанета пред информационната агенция.

 

Нищо не знаел и Мамаду Карамбири от Буркина Фасо. Той самият бил пастор в Африка и съосновател на Международният Евангелистки Център в страната. Там ежеседмично се събират около 12 000 души.Карамбири пристигнал в Мълхаус със съпругата си и с охранител.

 

Блюдото на Петри

 

Блюдото на Петри - плоско, кръгло и прозрачно парче, което се използва в сновно в биологията, медицината и химията. Блюдото на Петри е изобретено през 1887 г. от немския бактериолог, асистент на Роберт Кох, Юлиус Рихард Петри и наречено на него. Използва се основно за култивиране на микроорганизми и тъканни култури. С негова помощ бил открит и пеницилинът.

 

Иначе казано Блюдо на Петри е мястото, на което се размножават хиляди бактерии. Мащабното религиозно събитие продължавало цяла седмица. Посетило се от стотици хора, които с дни се въртяли из едно и също пространство - госпел хор, пастори, вярващи... Събитието приключило на 21 февруари. Тогава все още никой не бил проявил симптоми на COVID-19.

 

Разпространението

 

В края на месеца 37-годишният барабанист Уидмър започнал да се чувства зле. Симптоми проявили съпругата му, трите му деца и тъща му.

 

На 3 март Световната здравна организация съобщава за 91 регистрирани случаи на COVID-19 във Франция. С това общият брой на заболелите в европейската държава достига 191. Тогава еванелистката църква публикува съобщение във Facebook, с което призовава всички, присъствали на сбираката, да се консултират с лекар.

 

Източна Франция влязла в списъка с рисковите зони по света според доклад на института "Робърт Кох". В него влизат китайската провинция Хубей, Иран, Италия.

 

До 11 март във Франция вече имало диагностицирани 1774 души. Жертвите станали 33.

Антоанета се върнала обратно в Корсика. Нямала никакви симптоми на болестта и дори се срещнала с други хора от своята църква. На 2 март, 9 дни след завръщането и у дома, получила обаждане от евангелистката църква в Мълхаус. Превърнала се в първият пациент, диагностициран с COVID-19 в Корсика. Била хоспитализирана още през нощта.

 

На 27 март в Корсика са регистрирани общо 27 263 души. Жертвите на френския остров били 21.

 

До 20 март във Франция диагностицирани с COVID-19 били 10 000 души. По-голямата част от тях - свързани по един или друг начин със евангелисткото събитие в Мълхаус.

 

Идва Великден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5869 |13.03.2020 Предпазните маски - истинското злато днес. Цените - до тавана . 0| 9742 |02.03.2020 Истинското поклонение на ген. Андрей Боцев - в Гоце Делчев /видео/ . 7| 7946 |27.09.2019 Истинско бедствие на ГКПП „Капитан Андреево“, близо 1000 камиона са в капан на границата . 8| 5078 |04.05.2019 PR експерт: Как да отличим плявата от истинското?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads