Реклама / Ads
6| 6747 |22.07.2020 НОВИНИ

Христо Динев напуска шефското място в спецпрокуратурата, наследява го отказалият да разследва Цветанов

.
Христо Динев
Христо Динев напуска прокуратурата. Това се случва по-малко от месец, след като беше определен за временен ръководител на Специализираната прокуратура, пише lex.bg.
 

Динев е бивш районен и градски прокурор на София, а в последните години е редови обвинител в Софийската градска прокуратура.

 

Мотиви не бяха посочени. Прокурорската колегия го освободи от днес.

За временен ръководител на спецпрокуратурата бе определена Валентина Маджарова, която в момента е зам.-шеф там. Припомняме, че Маджарова отказа да разследва Цветан Цветанов за покупката на новия му апартамент по сигнал на БОЕЦ.

 

Още три оставки гласува днес Прокурорската колегия. Едната е на Даниела Начева от Специализираната прокуратура. Преди година Начева беше кандидат за шеф на СП, но впоследствие се отказа от участие поради лични причини. Преди две седмици тя подаде оставка и като заместник-шеф на спецпрокуратурата, а сега напусна съдебната система.

 

Начева е един от държавните обвинители по делото КТБ.

 

Другата оставка е на Цветомила Събинска, която до днес беше шеф на районната прокуратура във Враца. Тя също напуска системата.

 

Третата оставка е на следователката от СГП Росица Рускова-Петрова.

 

Прокурорската колегия отстрани за два месеца от длъжност обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов. Той е обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се преди около две седмици. От държавното обвинение тогава казаха, че той се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг.

 

Асенов днес се яви на заседанието на Прокурорската колегия, където при закрити врати изложи своята теза за случилото се в Плевен. След като го изслуша, ПК на ВСС единодушно го отстрани от длъжност, като през времето, през което не е работа, той ще получава минимална работна заплата.

 

Георги Асенов беше задържан след инцидента, а прокуратурата поиска от съда да му наложи постоянен арест. Софийският градски съд, а по-късно и Софийският апелативен съд, обаче отказаха да му определят каквато и да е мярка за неотклонение. В мотивите си СГС заяви, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление, а прокуратурата прилага двоен стандарт, защото за по-тежки престъпления не иска постоянен арест. САС потвърди определението на първата инстанция.

 

Военният обвинител Елин Алексов бе избран за ръководител на Военно-апелативната прокуратура. Решението на Прокурорската колегия бе взето единодушно днес.

Алексов остана единствен кандидат за поста, след като му конкурентът му – зам.-шефът на ВоАП Нивелин Начев се отказа.

 

Над 20 години Елин Алексов е военен магистрат. През 1998 г. започва като военен следовател, а 10 години по-късно вече е прокурор във военно-окръжната прокуратура в София. Преди две години той бе командирован във ВКП.

В началото на март т.г. Веселин Стоев подаде оставка като шеф на ВоАП. Това стана само няколко дни преди да му изтече мандатът. Стоев се премести на работа в Софийската апелативната прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 11344 |20.07.2020 Христо Иванов: Борисов се превръща окончателно в чучело на Пеевски . 3| 5075 |14.07.2020 Христо Христев: Нашата Бастилия все още не сме я превзели. И трябва да продължим . 14| 7297 |13.07.2020 Христо Иванов: Г-н Борисов е изпаднал в една много тежка загуба на връзка с реалността . 16| 5772 |12.07.2020 Христо Христев: Държава без върховенство на правото е форма на организирана престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads