Реклама / Ads
2| 2610 |21.02.2024 НОВИНИ

ВСС изслушва Ясен Тодоров - човекът на Гешев в следствието, заради Нотариуса

.
Прокурорската колегия към Висшият съдебен съвет ще проведе днес ключови изслушвания по случая с Мартин Божанов - Нотариуса и групата за търговия с влияние в съдебната система около него. По свое желание пред магистратите ще се яви следователят Ясен Тодоров, чието име излезе в неофициалния списък на посетителите на клуба около Божанов “SS”. Колегията ще изслуша и апелативния прокурор на София Радослав Димов.
 

Ясен Тодоров е известен като “човекът на Иван Гешев в следствието”. Той беше зам.-шеф на Националната следствена служба, но бе освободен от поста през юли миналата година и остана редови следовател. Решението бе взето единодушно от Прокурорската колегия по предложение на и.ф главен прокурор Борислав Сарафов, когато се появи острия конфликт между него и Иван Гешев.





Магистратите също така ще решават дали да образуват второ дисциплинарно производство срещу бившата вече шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Тя си тръгна от поста на фона на обвинения, че като районен прокурор тя е извършила множество нарушения, именно по дела на Мартин Божанов. 

 

Радослав Димов пък ще бъде изслушан заради информацията, изнесена от гръцкия бизнесмен Анастасиос Дикос, който твърди, че е бил изнудван от кръга около Нотариуса. Димов в момента е шеф на Апелативната прокуратура в София. Той ръководеше районната прокуратура в София до 2019 г., когато беше назначен на по-високия пост. След него начело на СРП застана Невена Зартова.

 

Изслушванията във ВСС идват ден, след като Съдийската колегия създаде временна комисия, която да се занимава със случая около убития в столичния кв. “Горна Баня” Мартин Божанов.

 

Временна комисия по скандала с Нотариуса вече работи в парламента. Миналата седмица тя проведе и първото си заседание, на което бяха изслушани Николай Стайков, Бойко Станкушев и Андрей Янкулов  от Антикорупционния фонд. Заговори се и за списъка с магистрати, които са посещавали свързания с Мартин Божанов клуб “SS”. Списъкът първоначално бе предоставен на ген. Атанас Атанасов през анонимен мейл, а по-късно - представен и на другите депутати в комисията. По думите на Никола Минчев в него не присъстват имена на политици. 

 

Комисията към Висшия съдебен съвет ще проучва съдебни дела за които има данни за свързаност с дейността на Нотариуса. Сред тях са делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев - Брендо и семейството му. Ще се проучват и делата, по които Божанов е бил страна, а негови адвокати са били Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и тези, по които Божанов и адвокатите са били свидетели или податели на сигнали. 





Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян във вечерта на 31 януари 2024 година. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск върху двама съдии, съобщи БНТ. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен - която по това време е част от съда в Луковит, и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали ВСС през февруари 2020 г. и са се явили на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска, на който са били подложени.

 

Миналата седмица Висшият съдебен съвет изслуша и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков по казуса с Нотариуса.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2660 |21.02.2024 Защо Борисов не иска Денков за външен министър . 9| 3416 |20.02.2024 Зам. енергиен министър: През 2030 г. 40% от произведената енергия у нас ще е от ВЕИ мощности . 3| 6770 |20.02.2024 Откъде "Лукойл-Нефтохим" може да се снабдява с неруски петрол? . 9| 4312 |20.02.2024 Журналистът Христо Грозев разследва смъртта на Навални, очаква вълна от репресии и убийства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads