Реклама / Ads
19| 10597 |15.02.2024 НОВИНИ

Комисията в НС за Нотариуса: Бойко Рашков събирал информация за "SS" клуб, но тя потънала в ГДБОП

.
Парламентът изслушва журналистите от АКФ Николай Стайков, Бойко Станкушев и Андрей Янкулов във временната комисия, създадена за да провери всички факти и обстоятелства около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и свързания с него “SS” клуб, който е бил плацдарм за търговия с влияние в съдебната система. Очаква се подалата оставка шефка на СРП Невена Зартова също да бъде поканена на изслушване.
 

След убийството на Нотариуса стана ясно, че той е оказвал нерегламентирано влияние върху съдебната система в т.нар. си "частен клуб за магистрати". След смъртта на Божанов започна да се появава все повече информация за брокерите на власт в системата на правосъдието.

 

Преди дни Стайков участва в изслушване, но пред Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет, където говориха и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и съдия Владислава Цариградска, която твърди, че е била заплашвана от Нотариуса. Цариградска заяви, че в машината за натиск участват активно висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. Борислав Сарафов заяви, че не знаел нищо за частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, нито пък кои магистрати са членували в него. По време на изслушването на Сарафов така и не стана ясно дали той ще предприеме конкретни действия по отношение признанието на ген. Атанас Атанасов, че разполага със списък на магистратите, членували в клуба на Божанов. Без отговори останаха и въпросите около разследването за ОПГ, свързано с Божанов, по което той е трябвало да бъде обвинен, преди да бъде убит.




Покрай тези скандали в момента има сериозни сътресения в Софийската районна прокуратура. Шефката Невена Зартова, както и още четирима прокурори подадоха оставки. Подалите оставка районни прокурори са Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Четиримата се оттеглят от ръководните постове и декларират, че се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова, която малко по-късно също хвърли оставката си като шеф на СРП.

 

Комисията в Народното събрание ще заседава три месеца. Председателят й Никола Минчев се ангажира в този период да бъдат изслушани всички, които до момента "са били пренебрегвани".





Преди дни ген. Атанас Атанасов заяви, че има списък с магистратите, които са посещавали клуба, свързан с Божанов. Те са имали достъп чрез специални карти. До този момент обаче никой не говори с имена и посетителите не са известни на широката общественост. Пред Съдийската колегия на ВСС и.ф главен прокурор Борислав Сарафов не каза ще се потърси ли Атанасов, който да предостави списъка. Комисията в НС обаче определено ще му обърне внимание.

 

Пред комисията Никола Минчев заяви, че е разгледал списъка и той съдържа около 10 имена. Предстои той да бъде представен пред комисията. Ще се раздледва и евентуална връзка между Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото, ако се окаже, че такава има.

 

От АКФ съобщиха, че в КПКОНПИ е имало много разработки на случаи с магистрати и прилагани спрямо тях СРС-та.

 

“Но до какво се е стигнало - никой не знае. Дали не е използвано за натиск и шантаж, защото очевидно няма други реални резултати”, коментира Андрей Янкулов.

 

Споменато бе отново и името на Бойко Рашков. Пред ВСС преди дни Николай Стайков коментира, е още през 2021 г. той и колегите му стигат до информацията за имотните измами, изчезнало дело от адвокатска стая, сменено ЕГН. По думите му, проверката в ГДБОП е започнала със среща с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е проявил много голям интерес към случая.

 

ФрогНюз припомня, че Рашков беше депутатът, гласувал против създаването на комисията в Народното събрание, която трябва да се занимае с фактите и обстоятелствата около Мартин Божанов - Нотариуса и клуба “SS”. Тогава Рашков каза, че не виждал с какво би допринесло осветяването на посетителите на този клуб. 

 

По думите на Николай Стайков събраната от Рашков, който тогава е вътрешен министър, информация отишла в ГДБОП, където не се знае какво се случило.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6810 |15.02.2024 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Бързата работа - срам за Конституцията. Положително е, че се съобразиха с ветото на Радев . 5| 2526 |15.02.2024 Съветниците от МК "БСП за България" искат оставката на областния управител Вяра Тодева за саботаж на работата на СОС . 2| 2555 |15.02.2024 Над два пъти разлика в заплатите у нас, средната в София мина 3000 лв . 7| 6493 |15.02.2024 Кремена Кунева за ФрогНюз: Случаят "Даная" показва слона в стаята, протестът ни цели кардинални мерки в “Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads