Реклама / Ads
3| 5033 |03.02.2024 НОВИНИ

"Изплашеният съдия е не по-малко опасен от корумпирания". Как Нотариуса изнудвал магистрати?

.
ВСС Източник: БГНЕС
Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск върху двама съдии, съобщава БНТ. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен - която по това време е част от съда в Луковит, и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали ВСС през февруари 2020 г. и са се явили на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска, на който са били подложени.
 

Атаката срещу съдия Владислава Цариградска започва през 2019 година с медийни публикации. Пред съдийската колегия тя е разказала, че е получила предупреждение да си направи отвод по дело за имотен спор.





"Получих това предупреждение, че ако се отведа от делото, публикацията ще бъде свалена, включително можело и някакви пари да ми се платят. Ако това не се случи обаче, е само началото и няма да мога да работя, но не само като съдия, няма да мога да работя каквото и да било", посочва Владислава Цариградска по време на заседание на ВСС, проведено на 25 февруари 2020 г. 


Натискът станал още по-осезаем след отказа ѝ да си даде отвод. Публикации са били хвърляни дори пред сградата на съда. Заради заплахите съдията е била поставена 6 месеца под охрана.

 

"Цитираха ме в публикации, включително се каза: "Хайде да не изнасям неща от личния Ви живот, че не е много хигиенично". В зала водеха човек - един с тъмни очила; друг, когото познавам, не съм виждала близо 10 години, всички са от София, това се случва в Луковит".

 

"Всъщност това, което могат да постигнат по този начин, е да изплашат съдията. А изплашеният съдия смятам, че е не по-малко опасен за обществото и за независимостта на съдебната власт от корумпирания съдия, защото корумпираният може да бъде разследван, може при активност на държавните органи да се разкрие някаква неправомерна дейност на съдията и това нещо съответно да доведе до отстраняване, наказване; този съдия може и да не бъде част от съдебната система. Но уплашеният съдия - той не върши нищо друго, освен може би тежко... нарушение, което обаче много трудно, да не кажа никак, може да бъде установено. Индикации за уплашени съдии аз смятам, че може да намерите в отводите. Но това е по-страшният ефект", казва ощe тя пред ВСС. 





Пред Висшия съдебен съвет е бил изслушан и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. Пред магистратите той твърди, че също е бил притискан от същата група лица и срещу него на 20 април 2017 г. е подадена жалба в ГДБОП за искане на подкуп чрез вещо лице.

 

"В продължение на три години аз нямам отговор прекратено ли е това производство. Разпитван съм не само аз, целият състав беше призован да се яви в ГДБОП, отделно от това съм разпитван и в СДВР, тъй като те се държаха скандално в залата, дойдоха полицаи от СДВР, така че на практика се водят две паралелни разследвания за едно и също нещо".


От разказа на двамата магистрати е станало ясно, че хората около Божанов са демонстрирали чувство на безнаказаност.

 

Даниела Марчева - член на ВСС: "Срещу съдиите са отправени много дръзки, арогантни и невъзмутими заплахи, въпреки че заседанията са публични".

 

Според Даниела Марчева, от съдийската колегия на ВСС, по време на изслушването са били изнесени очевидни данни за извършени престъпления спрямо съдиите, освен това двата казуса нанесли тежък удар върху авторитета на съда:

 

"Мартин Божанов се е опитал да дискредитира висши представители на съда. Като например е изтъквал познанства с председателя тогава на ВКС Лозан Панов, с други лица заемащи високи постове в съдебната система. Каква е крайната цел на тези хора? Отвод и нов съдебен състав. На мен ми се струва, че целта е точно такава. Когато на тях поведението на съдията им се вижда достатъчно независимо, започват да упражняват натиск като се опитват чрез отводи и други средства да отведат съдията от разглеждането на делото".





Двата случая стигат до МВР и прокуратурата.

 

Даниела Марчева - член на ВСС: Това, което успяхме да направим е да изпратим искане за проверка до МВР, до главния прокурор. Как приключиха тези проверки? За съжаление информацията, която се върна е в единия случай, че е прекратена проверката, в другия случай нямаше никакви данни. На мен ми се струва, че тези случаи не са често явление. Това, което е постъпвало в съдийската колегия са тези два случая и още един на съдия от СГС".

 

От съдийската колегия заявиха, че към онзи момент опитите да се инициират законодателни промени в защита на съдиите са били неуспешни.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4581 |03.02.2024 "Mогат да свалят всичко". Още ПВО за Украйна, нова помощ от Литва, тръгнаха БТР-ите от България . 1| 4126 |03.02.2024 Кметът Терзиев обеща да бори корупцията, срещна се с антикорупционни организации . 1| 4132 |03.02.2024 Министър Попов: Не виждам сериозна перспектива за вятърна енергия в Черно море преди края на това десетилетие . 12| 6027 |03.02.2024 ISW: Путин иска широка социална и икономическа мобилизация на Русия, сравнява със СССР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads