Реклама / Ads
38| 6056 |21.04.2021 НОВИНИ

Христо Грозев: Операцията на ГРУ е безпрецедентна. Ще помогне за разплитането на случая с Гебрев

.
Случилото се в Чехия е част от една дългосрочна мисия на ГРУ. Размерът й е необичаен и безпрецедентен - включва осем души, което е изключително рядко. Тази операция включва и генерал - единствената, която сме виждали досега. Става дума за шефа на тайния отдел, известен с номера си 29355. Това е много малък отдел. За тях знаят много малко хора, дори в самото ГРУ. Техният шеф пристига в Прага под фалшиво име. Била е изключително важна за Кремъл, щом са го накарали да пътува и да поеме риска.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" разследващият журналист от групата "Bellingcat" Христо Грозев.

 

В близките дни се очаква да бъде публикувана нова част от мащабното разследване. Към този момент е известно, че агентите на ГРУ в един и същи момент са пристигнали в няколко държави. "Туристите от Солсбъри" - Александър Мишкин и Анатолий Чепига пристигат в Прага.

 

"Взривените складове са съхранявали продукция от много производители заради специфика на чешкия закон, която позволява да се съхраняват взривове без да им се премахва детонацията. Затова много производители държат стоката си там, за да се препрати по-лесно. Там е имало и боеприпаси на господин Гебрев, но и много други. Голяма част от боеприпасите там са и от съветския лагер. Те са подходящи за украинската военна индустрия в момента, в който войната достига своя апогей. За ГРУ тези складове са важни за атакуване, не конкретно заради господин Гебрев", обясни Грозев.

 

Той бе категоричен, че ГРУ е държавна структура, която действа единствено и само спрямо това, което Путин определи като "Държавен интерес". По отношение на българската връзка журналистът заяви - ма много общо, а целта е била една и съща. Той бе категоричен - това ще помогне д се разплете случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

 

"Убеден съм, че ще има натиск върху правителството и органите да се ускори разследването. Има вероятност да се докаже, че взривът на българските складове има общо. Това ще е паневропейско разследване, защото говорим от верига престъпления. По тази причина очаквам транснационална прокурорска група, която да се занимава с това", посочи още Грозев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3429 |21.04.2021 Румен Христов и СДС разочаровани от ”Демократична България” . 30| 7259 |21.04.2021 Христо Иванов: Митов, как ще се справиш с чекмеджетата? . 5| 6279 |20.04.2021 Калин Тодоров: С операцията на менискуса Борисов се простреля в коляното . 29| 3331 |19.04.2021 Христо Иванов: Не сме сила, на която да се връчи мандат. Хората заложиха на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads