Реклама / Ads
14| 3124 |24.06.2023 НОВИНИ

Христо Иванов: ДПС разбраха, че нещата не могат да вървят по старому

.
ДПС не могат да бъдат обвинени в липса на разбиране на процесите в политическия живот на страната. Разбирайки, че нещата няма да продължат по старому, те предложиха свой проект за конституционни промени преди една година.
 

Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. 

 

Така той обясни защо коалицията води преговори с ДПС за осъществяването на конституционна реформа. Според Иванов е наложително у нас да се случи такава и е важно зад нея да застанат колкото се може повече политически сили, които да осъзнаят това.  Той добави, че ще трябва в дълбочина да се промени процесът по упражняване на власт и изрази надежда ГЕРБ да проявят здрав разум и да участват активно.

 

Христо Иванов коментира и напрежението с ГЕРБ и вчерашния ултиматум на коалицията, в който те поискаха категорична подкрепа и времеви хоризонт за изпълнение на седем приоритета. Днес партията на Бойко Борисов ще обсъди предложения от ПП-ДБ вариант за излизане от настоящата ситуация. 

 

“Всяко едно от нещата, които поставихме като изисквания в декларацията от вчера са изрично написани в декларацията, която заедно Денков и Габриел прочетоха пред медиите, когато се формира правителството с втория мандат. Нямаме нови искания”, поясни Иванов.

 

По думите му единствената възможна конфигурация за промяна на страната е сегашната. 

“Не може да продължава по старому. Трябва да знаем, че като седнем на една маса с едни хора и взимаме решение, то после няма да бъде отхвърлено, защото някой казва, че това не е обсъдено с него. Заради недоверието помежду си нямаме достатъчни взаимодоказателства, че имаме едни и същи политически цели с ГЕРБ", добави Христо Иванов.

 

Той коментира и раздорите по отношение на назначенията в регулаторите. 

 

“Всяко едно назначение е за години напред. От тези регулаторни органи зависи как се управлява икономиката. Затова всички политически формации трябва да участват в тези назначения. Въпросът не е кой, а как ще бъде назначен", каза още Христо Иванов.

 

Той допълни, че в "Продължаваме промяната - Демократична България" не са обсъждали своя кандидатура за шеф на БНБ. Намекна обаче, че коалицията одобрява работата на досегашния гуверньор Димитър Радев, който има подкрепата на ГЕРБ за нов мандат.

Иванов уточни, че в понеделник ще бъде обявен кандидатът за кмет на София от коалицията. Едно от спряганите имена е това на Васил Терзиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4301 |23.06.2023 Христо Панчугов: Крайно време е Радев да сe осъзнае. Всичко останало прилича на национално предателство . 17| 4057 |22.06.2023 Христо Иванов: Няма да търпим това правителство да съществува, за да дава политическо време . 3| 2938 |22.06.2023 Проф. Христо Хинков: Одитът на ”Майчин дом” приключи, констатирани са проблеми с управлението на болницата . 8| 3297 |20.06.2023 Христо Комарницки: Пилонът на Рожен ще е еректирал триумф на войнстващата посредственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads