Реклама / Ads
28| 10108 |29.05.2020 НОВИНИ

Христо Иванов: Иван Гешев приключи морално мандата си

.
Христо Иванов
С публичния отказ да се разследват SMS-ите между Васил Божков и Vladi Goranov главният прокурор Иван Гешев приключи морално мандата си. Това беше морално харакири за цялата прокуратура.
 

Това заяви пред bTV бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Иванов е разследван в момента заради четири подписа, поставени под заповеди, които по думите му са вътрешно ведомствени и в тях няма нищо съществено, важно или нанасящо вреда. Заради медийни публикации на "ПИК", в които се твърди, че има разминаване между подписите обаче преди 5 години прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров решава да започне разследване.

 

"Аз не се крия - мои са тези подписи. Готов съм да съдействам на колегата, който изпълнява безумната политическа поръчка. Но 5 години се хаби публичен ресурс, за да се сравняват четири подписа. Не аз, прокуратурата никъде не твърди, че е настъпила вреда, че има обществени поръчки, разходи. В същото време излизат кореспонденции между министър и Васил Божков. Казаното в тях плътно съвпада с действията на Комисията по хазарта. Указанията на "девойката" са изпълнени. Въпросът не е да го проверявам аз, да го проверяват журналисти. Прокуратурата се появи в лицето на Гешев и заяви публично, че няма да се занимава с това. Горанов се крие от отговорност, въпреки че има вреда от 700 милиона лева. Прокуратурата пази Горанов. Това е най-краткият мандат на Главен прокурор. Той приключи морално с този отказ", заяви Христов.

 

По думите му има ясна връзка и лице, което трябва преди всичко да понесе своята политическа, а след това и наказателна отговорност. Ситуацията според Христов трябва да се разследва, а дали твърденията са верни - това е в ръцете на прокуратурата.

По думите на Христов подобен отказ да се разследва политическо задкулисие е направил възможен фалитът на банката КТБ.

 

Бившият правосъден министър заяви, че Данаил Кирилов има повод да си тръгне от поста.

 

"Той трябва да си подаде оставката не защото ЕК е написала или не е написала нещо, а защото Кирилов ликвидира процеса на съдебната реформа в България с отмяната на наредба за модернизация на юридическото образование у нас", отсече Христов.

По думите му висшето образование на бъдещите магистрати е застинало в края на 90-те години и е пропуснало всички последващи процеси, включително и влизането на България в Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9498 |27.05.2020 Божков: Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата . 21| 5586 |26.05.2020 Иво Христов: Към страховете от 5G трябва да се подходи научно, а не с конспирации или ирония . 11| 5403 |26.05.2020 Проф. Христова: По-близо сме до откриването на лекарство, отколкото до ваксина за COVID-19 . 3| 6078 |26.05.2020 Христо Пешев: От разследващите зависи разкриването на бракониерите, които убиха защитен лешояд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads