Реклама / Ads
5| 4681 |16.04.2019 НОВИНИ

Христо Иванов: Политици нямат право на изгодни сделки

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Трябва да се прави съществена разлика между лица, които имат власт и в този момент получават изгодна сделка и лица които просто правят изгодна сделка. Политици, овластени лица, нямат право на изгодни сделки, защото зад тях се крие или връщане на услуга срещу лобизъм или пране на пари. Заради това тези лица трябва да декларират сделките си, за това е и този орган - КПКОНПИ, който трябва да следи за тези сделки.
 

Това заяви бившия правосъден министър Христо Иванов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

По думите му, когато той е работел в министерството са били предвидени средства за разработване на специален софтуера, който автоматично да проверява декларациите на политиците и държавниците.  „Световната банка има огромно ноу-хау в това отношение“, каза Иванов.  По думите му никой не иска нещо  такова да работи, защото самия председател на КПКОНПИ се е ползвал от тази безнаказаност, която се вижда. Според Иванов с такъв софтуера би се осигурила имунизация. Той нарече „пошли имитации“  дейността на антикорупционна комисия по времето на Филип Златанов и на Кушлев, които са били преди Пламен Георгиев.

 

„Когато беше скандала „Двете каки“ Цацаров блокира разследвания срещу него, същото се случи и с „ЦУМгейт“. И тогава той отново не позволи също да бъде разследван. Имайки нужда да се легитимира в края на мандата си Цацаров предлага промяната касаеща „тримата големи“, коментира още Иванов. По думите му механизъм липсва само за главния прокурор, защото той е на върха на йерархична структура

 

Има решение на ЕСПЧ още от времето на Филчев, че в България няма механизъм за разследване на главния прокурор. На нас освен механизъм за разследване трябва и механизъм за отчетност. Пред Народното събрание главния прокурор чете годишен отчет със статистическа информация, която не е реална отчетност, заяви Иванов.

 

„Времето е дошло от много време. Същите хора, които отдавна не правеха необходимите стъпки сега се опитват да замажат нещата“, каза още бившия правосъден министър.  По думите му шефовете на ВКС и ВАС са административни ръководители и прокуратурата може да ги проверява, ако става дума за извършено престъпление. Висшия съдебен съвет също може да ги проверява, но те не са на върха на йерархична структура, както е главния прокурор. Има и специално създаден Инспекторат. Проблемът е само с главния прокурор, който е председател на секцията във Висшия съдебен съвет, която се произнася за кариерното развитие на всеки един прокурор.

 

По думите на Иванов парламентът би следвало да контролира прокуратурата. „Нашето предложение е прокуратурата да премине под ясен парламентарен контрол“, заяви Иванов.

 

На въпроса дали се свързва „Апартамент Гейт“ с избора на главен прокурор Иванов отговори, че Пламен Георгиев е бил фаворит на Бойко Борисов за поста на Цацаров, но вече не е.  Относно скандала с апартаментите и специално за Пламен Георгиев Иванов заяви, че КПКОНПИ трябва по своето естество сама да разкрие тези проблеми, а те се разкриват от медиите.

 

Иванов каза още, че според него трябва да възстановим парламентарната република и независимата съдебна власт. Няма нужда от нова Конституция, а от ревизия на някои механизми. Свободата се ограничава от държавната власт. Механизмите за връщането на свободата минават през определени промени, но не и през смяна на цяла Конституция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4427 |15.04.2019 Сергей Станишев: Политиците трябва да бъдем по-смирени . 20| 22869 |13.04.2019 Проф. Димитър Иванов: Идва краят на това глухо и некомпетентно управление . 1| 4824 |12.04.2019 Милка Христова: Искаме разсекретяване на докладите за технологията ”скарно изгаряне на RDF” . 2| 4674 |10.04.2019 НС избра Мария Филипова и Илиана Христова за зам.-шефове на КФН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads