Реклама / Ads
101| 18544 |01.09.2021 ИНТЕРВЮ

Христо Иванов пред Фрог: Не, няма да говорим с ГЕРБ. Позицията ни е ясна

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Излиза, че ние допускаме разговори с ГЕРБ. Не съм имал предвид това. Позицията на коалицията ни винаги е била такава и остава непроменена - не предвиждаме възможност да разговаряме за съвместно управление с ГЕРБ под каквато и да е форма.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Малко по-рано днес в кулоарите на парламента той заяви, че формацията би могла да преговаря с ГЕРБ за основни реформи, ако партията се отърси от модела "Борисов". Думите му предизвикаха бурни обществени реакции.

 

Според Иванов изказването му е било извадено от контекста, а позицията на обединението остава непроменена - преговори за правителство с ГЕРБ не може да има.

 

Ето какво каза още Иванов:

 

Господин Иванов, получи се сякаш някакво объркване. Обществената реакция никак не закъсня след изказването Ви в парламента. Ще седне ли "Демократична България" на масата с ГЕРБ в крайна сметка?

 

Излиза, че ние допускаме разговори с ГЕРБ. Не съм имал предвид това. Позицията на коалицията ни винаги е била такава и остава непроменена - не предвиждаме възможност да разговаряме за съвместно управление с ГЕРБ под каквато и да е форма. 

Коментирах, че сме готови да разговаряме с всички по отношение на теми като измененията в Конституцията, които изискват големи конституционни мнозинства. 

 

А това, че сте готови да говорите с ГЕРБ, ако те се отърсят от модела “Борисов”? 

 

Не. Казах, че се борим срещу модела “Борисов” и преди да се промени общественото мнение и ГЕРБ да покажат, че са намерили начин да се разграничат от този модел, ние не си представяме никакви разговори с тях по отношение на управление. Това беше обяснение. Но позицията ни е, че ние не предвиждаме възможност да разговаряме с тях под каквато и да е форма. 

 

Това е ясна и еднозначна позиция. 

 

По отношение на съдебната реформа и конституционните промени, които са нужни, за да бъде извършена тя, ще говорим с всички, естествено. И това е нещо, което сме заявили многократно. 

 

Смятате ли, че ГЕРБ могат да се отърват от модела “Борисов” в близките няколко месеца? 

 

Не. Това изобщо не е въпрос на месеци.

 

Значи ли това, че ще влизаме в поредица от избори? 

 

Не. Въпрос на парламентарни мнозинства е. Но нека да е ясно - еднозначно е мнението на коалицията: Не предвиждаме преговори за управление на ГЕРБ.

 

интервю на Джесика Вълчева

 

Малко по-късно Христо Иванов публикува и своя официална позиция във Facebook. В нея той посочи:

 

"Политическата ситуация е сложна. Това води до сложни обяснения и обсъждане на хипотези. Но има и неща, които са стабилни и еднозначни, като позицията на Демократична България относно възможните партньори за управление: под никаква форма няма да бъдем част от управлнеие заедно с ГЕРБ или ДПС. Доказали сме го и не виждаме никакви причини да променяме тази своя позиция и в следващия парламент. Нека това бъде ясно. Основната ни политическа кауза е разграждането на корупционния модел в управлението, чието олицетворение са тези две партии. Няма как да управляваме с тях. Няма и да се наложи".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 18846 |01.09.2021 Румяна Ченалова пред Фрог: Законопроектът на ДБ блокира съдебната реформата. Работа на парче, за Главния няма и дума . 23| 37253 |26.08.2021 Росен Миленов пред Фрог: Гешев трябваше да го „изядат“ с парцалите. В парламента са се разделили около Пеевски и Прокопиев . 6| 7075 |26.08.2021 Ген. Румен Миланов пред Фрог: НСО е по-добра служба от Бюрото на Гешев . 4| 23288 |26.08.2021 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев е пропилян актьорски талант, да смени попрището

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads