Реклама / Ads
30| 2414 |20.07.2023 НОВИНИ

Христо Иванов: ВСС заплашва влизането ни в Шенген, а Радев националната ни сигурност

.
Христо Иванов
Висшият съдебен съвет заплашва влизането ни в Шенген, а Румен Радев застрашава националния ни интерес и се готви за политическа кампания. Това заяви съпредседателят на ”Демократична България” Христо Иванов пред журналисти.

Прокурорската колегия на ВСС вече втора седмица отказва да назначи избраната за адхок прокурор по сигнал срещу Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на обвинител номер едно - съдия Даниела Талева. Вчера колегията реши, че имало пропуск в закона, който урежда механизма. Казусът, по който се задейства той, е преписка срещу Борислав Сарафов - не в качеството му сега на "и.ф. главен", а в качество, докато беше заместник - намериха "вратичка" от съвета, за да спасят Сарафов от разследване. И призоваха парламентът да направи поправки в Закона за съдебната власт. ЗСВ в момента в действителност е отворен (само около месец след като бе затворен), но срокът за предложения между двете четения изтече.

 

"Този ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност и продължава с действията си да заплашва съществени национални интереси, защото опитите им да попречат на механизма за започване на разследването на главния прокурор и на заместник-главния прокурор, показва, че тези хора за пореден път нямат връзка с реалаността, като не разбират, когато заплашват такъв приоритет като присъединяването ни към Шенген. Изрично механизмът е част от приоритетите и задачите, които България трявба да изпълни за присъединяване към Шенген", допълни.


Неофициално механизмът за ефективно разследване на главния прокурор се счита за врата към приемането ни в Шенген. Неофициално има очакване това да се случи този октомври, но с отказа на Прокурорската колегия на ВСС да назначи адхок прокурорката, вече е под въпрос.

 

На въпрос към Иванов ако ВСС се вслушва в управленското мнозинство защо оттам не призоват и Прокурорската колегия незабавно да назначи Тилева, както предвижда законът, преди лятната съдийска ваканция, Иванов отново посочи, че се чака стиковане на позиция с министъра на правосъдието.

 

Но пък призова "тези хора" от ВСС да мислят преди да вземат решения за страната, както и "дали изобщо след това трябва да се върнат да упражняват магистратска професия, защото за мен те са доказали трайно, че много сериозно ерозират доверието".

 

Христо Иванов коментира и вчерашната поредна антиправителствена позиция на Румен Радев, повод за която стана предложението за прекратяване на концесията на "Лукойл" в Росенец. Покрай това, президентът го атакува персонално с думите: "Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели. Той извая целия политически облик като борец срещу мафията, наречена от него Борисов, и срещу задкулисието, наречено от него Пеевски. В момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува."

 

"Всеки път, когато видя колко се дразни президентът на това, че има редовно правителство, което следва нашите приоритети, се убеждавам, че сме на прав път. И като видя как в момента, в който България започва наистина ефективно да помага за общите усилия на международната общност да спре руската агресия в Украйна и как ние работим за ефективното освобождаване на българската енергетика от руското влияние по отношение на пристанище "Росенец", например, веднага реагира болезнено на това - знаем, че сме на прав път.", посочи той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2393 |20.07.2023 Любен Иванов: Разтрогването на концесията за „Росенец” проправя пътя ни към Шенген . 12| 2352 |20.07.2023 Христо Иванов: Нова Конституция до Нова година е обща цел . 3| 2502 |17.07.2023 Проф. Христо Хинков: До две години и половина трябва да имаме Национална детска болница . 39| 3909 |16.07.2023 Христо Иванов: Недостойната позиция на Радев е вредна за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads