Реклама / Ads
1| 4548 |27.03.2015

Христо Иванов: Затворът в Белене ще бъде прекатегоризиран

.
Христо Иванов
Министерство на правосъдието не планира закриване на затвора в Белене, става дума само за прекатегоризация. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Правосъдният министър отговори на въпроси на двама народни представители за преобразуването и закриването на затвора в Белене.

В момента изготвяме цялостен анализ на ефективността на административните структури и подразделения на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” с оглед търсене възможности за оптимизация, посочи министърът. Планът за реорганизация се коментира с Министерство на финансите и когато е готов, ще бъде представен публично. Министър Иванов отново подчерта, че затворът в Белене няма да бъде закрит, не се планират и съкращения на надзорно-охранителния състав там. Ще бъде сменен само административния статут и тази институция ще стане затворническо общежитие към затвора в Плевен. По думите на министъра обаче, има видима необходимост от оптимизация на административния персонал на системата на затворите.

 

Министър Христо Иванов припомни, че вчера за пореден път са ескалирали предупрежденията към България от страна на Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ). Само за 7 страни от 1990 г. насам Комитетът е излизал с публични декларации, в които критикува начина, по който се управляват затворите. „В опит да предотвратим това, аз бях в Страсбург и имах разговори в Съвета на Европа. Това, което ми казаха, е, че не толкова условията в българските затвори са така крещящо лоши. Те са лоши и проблемни. Но подходът на българските власти през годините, при който проблемите абсолютно се отричат, повтарят се едни и същи мантри и от мисия до мисия на комитета няма абсолютно никаква промяна, е безумен”, заяви министърът и посочи, че откакто е на този пост наблюдава същия начин на действие от администрацията. „Оптимизацията трябва да изпрати послание на администраторите в затворите, че трябва да се поема отговорност и наистина да се решават проблемите в системата”, категоричен бе министърът.

 

Христо Иванов заяви още, че причината за реорганизацията в местата за лишаване от свобода е и финансова. Средствата за фонд работна заплата, в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й, в сравнение с разходите за 2014 г., са намалени с почти 11 млн. лева. Към момента МП има преразход от близо милион за работна заплата всеки месец. „Бюджетните ограничения са една реалност, която не можем да прескочим. Дори със съкращенията, които планираме, ние няма да можем да се впишем в бюджета, който имаме”, каза в заключение правосъдният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Христо Иванов се доверява на ЧСИ-та за събиране на вземанията на съдебната власт 3| 3723 |26.03.2015 . Мартин Иванов: Партията на Бареков не е погребана 13| 4465 |25.03.2015 . Иванов: Прецедент е отказът за дисциплинарка на Вл. Янева 8| 3866 |20.03.2015 . Хр. Иванов: Корупцията предизвиква хаос в СГС? 9| 5207 |13.03.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ