Реклама / Ads
3| 3409 |15.04.2021 НОВИНИ

Христо Панчугов: Обществото знае, че Бойко Борисов вече не може „да ги бие всичките“

.
политологът Христо Панчугов Източник: БГНЕС
Вариантът на ГЕРБ да предложи правителство начело с Даниел Митов е опит да се покаже, че партията е обратно в играта. Не изглежда сериозно и е ясно, че ще се провали. През последните месеци българското общество получи усещането, че Бойко Борисов вече не може „да ги бие всичките“.
 

Това заяви политологът Христо Панчугов пред Българското национално радио.

 

„Вече знаем, че партиите, особено тези, които за първи път са в парламента, много искат да направят правителство. Няма обаче категоричен отговор защо трябва да бъде съставено правителство и защо този парламент трябва да продължи да работи, както и има ли приоритети, около които да се направи такова правителство“, смята той.

 

Панчугов очаква позиционна игра в рамките на новия парламент.

 

По думите му предложението за мажоритарна избирателна система е „откровено безумие“, защото тя има последици далеч отвъд този парламент.

 

„Това отново защо е? Защото ГЕРБ вярва, че мажоритарната избирателна система може да промени българската политика, или защото трябва да хвърлим кокалче на останалите политически формации и да ги гледаме как те няма да го приемат?“, попита политологът.

 

„Най-добрата новина тук е, че това, че ще се връчи мандат на Слави Трифонов, ще принуди „Има такъв народ“ все пак да започнат да водят политически разговор“, коментира Панчугов.

 

„Връщането на мандата също е политически разговор. Той трябва да бъде върнат с определени мотиви. Това отново ще ни даде ориентир за тяхната стратегия оттук нататък или за невъзможността им да произведат такава стратегия“, допълни той.

 

„Третият мандат би било логично да бъде връчен на политическа формация, която беше родена и се формира около протестите, от които президентът се опита да бъде част“, смята още Христо Панчугов. Според него и „Демократична България“, и „Изправи се! Мутри вън!“ са потенциален адресат на третия мандат.

 

„Трябва да сме много внимателни към работата на следващия парламент, независимо дали той ще произведе правителство или не“, подчерта политологът.

 

„Ако той не произведе правителство, в рамките на следващите месец-два могат да се сътворят изключително големи глупости. Под привидната и благовидна причина да се промени българската политическа система и имайки предвид настроенията, които виждам в рамките на по-голямата част от тези парламентарни формации по отношение на българските избори, могат да се натворят такива глупости, от които да не можем да излезем в следващите няколко парламентарни цикъла.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3174 |15.04.2021 Христо Иванов: Управлението на Борисов е най-грозната проява на проблемите с демокрацията у нас . 4| 3284 |15.04.2021 Христо Иванов: Не сме разговаряли с ”Има такъв народ” . 15| 4280 |14.04.2021 Проф. Иво Христов: Режимът на ГЕРБ в последните години беше горестна реплика на късния живковизъм . 18| 12007 |14.04.2021 Борисов се гаври с Румен Христов, Митов и Захариева. Предлага ги за пост, който знае че не могат да заемат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads