Реклама / Ads

11| 4098 |25.10.2020 НОВИНИ

Христо Проданов: Не може да има коалиция ГЕРБ-БСП

.
Христо Проданов
”Единственото сигурно от следващите избори е, че не може да има коалиция ГЕРБ-БСП. Нашата политическа цел е отстраняването на това вредно за България управление. След като целта ни е отстраняване на ГЕРБ от власт, не може да се очаква, че ще работим заедно с тях в следващото управление.” Това каза заместник-председателят на ПГ на ”БСП за България” Христо Проданов пред БНР.

Държавният бюджет Проданов коментира така: "Предизборните разходи не са социални разходи. Използва се обществен ресурс за постигане на теснопартийните цели на Борисов и ГЕРБ. Да, пенсионерите ще получават 50 лв. надбавка на пенсиите си, но това ще е до март месец, когато са и изборите. Семействата ще получават детски, но до края на 2021 г. , която е изборна година. Затова смятаме, че  бюджетът е по-скоро предизборен, отколкото социален. Пенсиите трябва да се увеличат, но по справедлив начин чрез преизчисление. Тезата, че няма пари я слушаме откакто ГЕРБ управляват и тя не е вярна, защото виждаме, че те ги намират и ги харчат."

 

"В Националния съвет на БСП винаги е имало съвети, които са профилирани по различните управленски политики. След като свърши Конгресът и беше избран новият Национален съвет, беше необходимо да се съставят и новите съвети, формирани по принципа, по който е формиран Министерският съвет. Всеки един от тези съвети ще следи съответното министерство и политиките, които то провежда, и съответно ще изразява позициите на БСП по тези политики. Това не означава, че председателите на съветите ще са бъдещи министри в кабинет на БСП", обясни социалистът.

 

По неговите думи БСП не е спирала да иска оставката на правителството и то не от началото на протестите, а още от началото на това управление. Проданов подчерта, че като парламентарна опозиция са направили всичко възможно това да се случи, включително искане 5 пъти на вот на недоверие на правителството.

Относно здравната криза, Христо Проданов каза: "Миналата седмица имаше разискване в Народното събрание по наша инициатива, в което ние настояхме планът, който е приет още през 2006 г. за действия при такива кризи, да бъде изпълняван стриктно от държавата и да има някаква отговорност. Планът е много подробен и ясно разписан кой за какво отговаря. Не може в такава ситуация държавата да вдига ръце и да слага за отговорници лекари и медици. Това е сериозен държавнически проблем и трябва начело на щаба да бъде вицепремиер."

 

"Още преди 5 години предложихме в Народоното събрание приемане на закон за държавните предприятия. Целта на този закон е да се избегне възможността за назначаване на политически калинки в бордовете на директорите на държавните предприятия и да ги превръщат в хранилки на властта. Този закон беше отхвърлен от мнозинството от ГЕРБ. Преди около 1 година, когато тръгваха да вкарват България в ERM-II, две бяха основните изисквания от Европейския съюз: едното беше стабилна банкова система, второто беше точно такъв закон за публичните предприятия.  Какво направиха по първия въпрос с капитализацията на банките - наляха едни 140 млн. лв. държавни пари в една частна банка като купиха акции на двойна от пазарната цена. А по второто изискване приеха такъв закон под натиска на ЕС, само че не го изпълняват. Срокът, за който трябваше да се назначат бордовете на директорите на държавните предприятия на професионален принцип, изтече на 11 октомври.

 

Управляващите сега удължават този срок, но в същото време се опитват по стария добре познат гербаджийски начин да си назначат бордовете на директорите в разрез със закона", каза още Проданов. Той изтъкна, че е недопустим и начинът, по който се подбират тези кадри - критериите за кандидатите да са абсолютно еднакви за всички. "За нас не е едно и също да назначиш директор на тържище за плодове, зеленчуци и цветя и директор на АЕЦ Козлудуй", подчерта депутатът от левицата.

 

"Вече се тушира напрежението в партията. Членовете дадоха категорична оценка за това кой е техният лидер, а делегатите на Конгреса избраха състава на новия Национален съвет. Оттук нататък трябва да се заемем с нашите политически задачи и да не обръщаме внимание на отделни хора, които чрез публичните си изяви се опитват да накърнят образа на БСП и по този начин да помагат на ГЕРБ", категоричен е Христо Проданов. За финал той добави, че БСП вече е формирала своя предизборен щаб и е готова за спечелването на парламентарните избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 5095 |24.10.2020 Атанас Семов: Професионалната медийна общност има тази привилегия, че може да бъде чута . 40| 12812 |24.10.2020 Татяна Дончева: Може да се стигне до предсрочен вот, омразата към ГЕРБ е непреодолима . 3| 4805 |24.10.2020 Иво Христов: Успех. Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието . 18| 5895 |24.10.2020 Йорданка Фандъкова: Може да затворим нощните заведения, а големите ученици да минат на дистанционно обучение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ