Реклама / Ads
17| 6447 |27.07.2020 НОВИНИ

Христо Терзийски: Най-важни за нас са полицаите. Наказваме четирима за боя при МС

.
Христо Терзийски
Най-важни за нас са полицаите. За случаят с полицейско насилие по време на протестите при Министерски съвет са установени четирима служители, като единият е с висок полицейски чин и ще получи едно от сериозните наказания. По случая е ангажирана и прокуратурата, за да установи има ли престъпление, но пострадалите лица до момента не са дали показания.
 

Това каза новият вътрешен министър Христо Терзийски в предаването  "Лице в лице" по бТВ, където първо отбеляза, че премиерът му е предложил да стана министър на вътрешните работи, а мотивите са били да има приемственост.

 

Терзийски коментира полицейското насилие, при което един от пострадалите беше Евгени Марчев.

 

По думите му проверките, които се извършват от столична полиция за случите с насилие по време н протестите са три. "Две от проверките и в момента продължават. Едната е за случая при колоните на Министерски съвет. Няма да казвам имена, защото става въпрос за служители, които се проверяват. Тази проверка е прилключила и на директора е докладвано, а той трябва да реши дали е достатъчна или трябва още да се проверява. Установени са четирима служители, като единият е с висок пост в йерархията, а другите трима са с изпълнителни функции. Има установени още 7 лица, които не са служители", конкретизира Терзийски.

 

По думите му има превишаване на полицейски правомощия, които водят до дисциплинарни мерки. Направени са няколко опита да бъдат призовани лицата, които са потърпевши, за да се обективизирана проверката.  Терзийски обяви, че тези лица са отказали. По негово настояване комисията  е работила и събота и неделя, за да се срещне с тях.  Едно от лицата е написало имейл, в който казва, че се отказва да дава показания.

 

"Служителя на високо ръководна длъжност  ще получи от тежките наказания в системата с моя заповед, бе категоричен новият вътрешне министър. Ще има и проверка от прокуратурата дали има престъпление. От правонарушение може да се отиде на престъпление. Служителите на МВР нямаме полза да прикриваме такива нарушения, защото те рушат авторитета на институцията", каза още Терзийски.

 

"Служителите са много при такива събития и може да се стигне до превишаване на права. Ние целим да установим дали има умисъл в действията или имаме служители, които не са достатъчно обучени кога и как да действат", допълни още той.

 

Относно информацията, че едно от зъдържаните лица - Цвети е била снимана от полицаите,  докато е била с раздърпана дреха Терзийски бе категоричен, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните.

По думите му Евгени Марчев е отказал да се яви в столичната дирекция, а полицията се е самосезирала от записите в медиите.

 

"Не отричам, че съм бил в „Росенец“. По наши инструкции отговорност за действията носи регионалния ръководител. Ние не сме чакали да видим, че става какафония, а имахме информация още от 7 часа сутринта, че има хора, които са се придвижвали през нощта с автобуси и автомобили и са завзели определени територии. Мисля, че и двете партии са  имали разрешително", коментира случая Терзийски.

 

"Като полицейски служител мен ме интересуваше как да бъде разположена полицията. Там имахме претенции, че не може да се стигне до някакъв плаж. Ситуацията е такава, че като полицейска операция трябваше да не се допусне тези привърженици на двете мероприятия да стигнат до нарушаване на обществения ред или до пострадал човек. Имаше и от двете страни родители с малки деца.", каза още той.

 

По думите му политическите оценки на тази операция могат да бъдат различни. По отношение на действията на полицията те трябваше да са такива, съобразно ситуацията. В самото начало имаш моменти, в които имаше насъбрана агресия от едната страна.

 

Относно съдбата на шефа на полицият в Бургас, чиято оставка бе поискана, но Младен Маринов не прие Терзийски каза, че в момента не може да кажа каква ще е съдбата му.

 

На въпрос дали открива грешки на полицията при "Росенец" Терзиев заяви, че няма да е обективен, защото е бил на място.

 

Попитан за патрулката пред ресторант „Осемте джуджета“  министърът каза, че те нямат сигнал, за да направят проверка. Но ако бъде дадена конкретна информация може да се направи проверка какви са им били задачите.

 

"Съвсем нормална ситуация е да има на едно и също място патрулна кола. Всеки един патрул има някаква задача", бе категоричен той. Терзийски пое ангажимент да провери какви са били задачите на точно този патрул и кой го е изпратил там.

 

Относно исканията на полицаите за по-високо заплащане той обяви, че е разговарял неформално със синдикатите, а утре имат и официална среща. По думите му бързо и в синхрон се действа, за да се направи промяна в закона, която да им развърже ръцете за решаването на проблема с наднормения труд на полицейските служители. Финансовата рамка за това ще е към 6 млн. лв. Осигурени са и 11 млн. лв. за обезпечаване на извънредния труд на служителите по време на ковид кризата.

 

Относн отчетената тенденцията за намаляване на извършените битови престъпления, Терзийски отбеляза, че тя не е за тези няколко месеца на карантина. "Много са факторите, които влияят, като на първо място е доброто сътрудничество с прокуратурата.", отбеляза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 9202 |26.07.2020 Иво Христов: Страхът от служебен кабинет е страх от провеждането на честни избори . 15| 6111 |24.07.2020 Христо Иванов поиска Софийски градска прокуратура да разследва Иван Гешев . 24| 7014 |24.07.2020 Иван Гешев иска извинение от Христо Иванов . 11| 8712 |24.07.2020 Димитър Стоянов: Антоанета Христова и Алена са в един отбор. Свят без глупаци не може

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads