Реклама / Ads
17| 9108 |16.08.2021 НОВИНИ

Ива Митева за побоя: Поканих младите хора на заседанието в НС, за да погледнат в очите Маринов и Терзийски. Очаквам страстите да са силни

.
Поканих младите хора на утрешното заседание в НС, за да погледнат в очите Младен Маринов и Христо Терзийски. Очаквам страстите да са много силни. Това каза по БТВ председателят на парламента Ива Митева по повод утрешното заседание в НС по повод появилия се запис с полицейското насилие под колоните на МС.
 

Тя допълни още: Когато видях тези кадри, бях потресена. Това беше възмущението на целия народ. НС трябва да е там, когато има проблеми. Чух се онзи ден с едно от децата и да ви кажа те са доста притеснени. Зная през какво са минали тези млади хора. Позволих си да поканя тези деца на заседанието. Някои от младите хора ще дойдат в пленарна зала, за да видят как народните представители си изпълняват своите задължения. Ние сме включили като точка доклад от главния прокурор. Надавам се да разберем докъде са стигнали разследванията. Тези неща не трябва да се подминават.

 

Нямам никаква информация кои са наказани. Не съм търсила, защото има следствена тайна. Ние искаме да видим докъде са стигнали разследванията и как се движи целият процес.


Нека главният прокурор да дойде в НС и да ни гледа в очите. Поканата ни няма да е любезна. Ще вземем решение той да ни представи доклад до петък. Не може това той да не го направи. Ако не го направи, това ще покаже ,че ние трябва да направим рязка промяна в тази посока. Четири поправки в конституцията се занимава със съдебната власт и не е направила нищо до добър завършек.

 

Със сигурност ще има въпроси към Младен Маринов и Христо Терзийски. Фактът, че НС отказа те да бъдат членове на комисията за полицейско насилие, е доста показатален. Очаквам страстите на заседанието утре да са много силни.

 

Тези лиза и двамата са народни представители. Тези млади хора е добре да бъдат в НС, защото те ще ги гледат в очите. ГЕРБ твърди, че не са само виновни полицаите. Нека в пленарна зала да видим как ще се развие утрешния ден. Подготвена е декларация за осъждане на полицейското насилие. До този момент няма подписи от ДПС и ГЕРБ.  

 

Относно заседанието при президента

 

Заседанието при президента бе дълго и то бе за миграционния натиск и бюджета. За съжаление темата свързана с актуализацията на бюджета постави двете страни в неудобно положение. Смятаме, че мястото на дебата е в НС. Фокусът малко бе изместен и не бе място в президентството да се дебатират тези въпроси. Депутатите съвсем скоро ще започнат да се занимават с тези проблеми.

 

Имам уверение още в сряда да се насрочи заседание на бюджетната комисия, ако се сформира такава. На нас ни се представиха доклади, които преразказаха мотивите за внесения бюджет.  Но по същество това е дебат на парламента. Нека един орган да не изземва правомощията на другите. Президентът е поставен в особена ситуация, пред президентски избори и пред нов служебен кабинет. Това е нова ситуация за него. Разбирам го. Но отговорността за актуализацията на бюджета е на НС.

 

Помолихме министърът на финансите да оформи параметрите за миграционния натиск. Поехме ангажимент да говорим в НС по темата за миграционния натиск. В тази насока нещата се посрещат добре.

 

Относно липсата на комисии, тя каза: В 45-я парламент приехме правилник, който ни върза ръцете. Ние трябваше първо да си приемем устройствения акт и след това да оформим комисиите.  За първи път виждам, че депутатите наистина дебатираха текстовете. Добри норми се получиха. Важно е какви ще личностите, които ще оглавят комисиите. Не съм гледала предложенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5354 |16.08.2021 Митева: Има процедура, по която главният прокурор може да бъде поканен за изслушване . 6| 7173 |12.08.2021 Митева отвръща на Дончева: Болонката може да е приятел, но има доста силен характер . 3| 5330 |12.08.2021 Ива Митева: Мнозинството иска дебат и ще го има . 18| 4005 |11.08.2021 Ива Митева: Умувам дали да се кандидатирам отново за депутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads