Реклама / Ads
9| 3376 |05.08.2021 НОВИНИ

Ирена Анастасова: На моменти съм оптимист, на моменти песимист за формирането на кабинет

.
Ирена Анастасова
Няма да коментирам състава на кабинета. ИТН наистина искат да върнат ролята на парламента в държавните дела в страната ни. ГЕРБ превърнаха парламента в гумен печат на МС. Политиките би трябвало да се формират в НС. Честно на моменти съм оптимист, на моменти съм песимист относно вероятността за формирането на кабинет. Това каза по БТВ зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова.
 

Разговорите, които ще проведем с ИТН са резултат от това, че вчела НС на БСП подкрепи общите договорености до момента. В декларацията на ИТН липсват няколко пункта, които са важни за нас.

 

Те са в сферата на средното образование. Там проблемите са много сериозни. През розови очила се говореха досега проблемите. Нямаме разнобой по проблемите на правосъдието. Имаме 90 процента съвпадение с ИТН.

 

Направи ни добро впечатление преговорния екип на ИТН в сферата на образованието. От трибуната на НС това не си личи. Т-н Пламен Николов каза, че наслагват договореностите на 4 политически сили. Ще уточним някои неща. Експертите от ИТН не са депутати, сътрудници са. Някои от тях да действащи учители.

 

Ако утре уточним тези неща, това означава, че ние ще отчетем пред НС какво сме постигнали. ИТН не предлагат коалиционно правителство. НС одобрява досега разговорите с ИТН. Утре разговорите ще продължат и решението ще бъде взето на подпис дали ще подкрепим проектокабинета.

 

В решението на НС не фигурира писмено споразумение. Ще разговаряме отново и е хубаво да има такова. Не мога да кажа дали ще има писмено споразумение. Ще положим усилия. Не настояваме.

 

Не съм икономически експерт. Позицията на БСП е, че трябва да има шоково вдигане на доходите, преди да въведем еврото. Свидетел съм в първо лице какво направи БСП по време на 44-то НС. Нека да помислим от друг ъгъл-вижте в каква ситуация е страната. Ако ИТН не сформира правителство, означава ,че страната отива към втори предсрочни избори. Навлизаме в четвърта коронакриза. Виждате какво се случва с бюджета, няма пари за лекари на първа линия. Това не може да продължава при неактуализиран бюджет. Увеличава се цената на газта. Предстои, чува се, увеличение на цената на водата. БСП преди да е партия, е българска. В действията си най-напред интересите на страната.  А те са да има редовно правителство.

 

Действията на служебния кабинет се одобряват от болшинството български граждани. За малкото време то постигна много въпроси, други ги задвижи. Показа ,че когато има добра воля, нещата могат да се свършат.  Ако третия мандат е за нашата група, това ще е една група с 36 С. Затова не можем да представим чисто партиен кабинет. Логично е служебното правителство да получи по-солидна подкрепа в парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9723 |22.06.2021 greshka60 . 14| 3289 |05.05.2021 Ирена Анастасова, БСП: ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ гласуваха лицемерно за преизчисляването на пенсиите, знаейки, че няма да се приеме . 1| 3335 |20.04.2021 Ирена Анастасова, БСП: Деленето на протестни и непротестни партии е изкуствено. Част от протестиращите партии са били част от статуквото на ГЕРБ . 8| 3792 |17.04.2021 Ирена Анастасова: Ще подкрепим всяко анти-ГЕРБ правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads