Реклама / Ads
3| 5939 |25.11.2019 НОВИНИ

Христофор Караджов: България държи 60-70% от експорта на ”нестандартно въоръжение” в НАТО

.
Христофор Караджов Източник: Facebook
Това, което не се обсъжда от българските медии, е българският военен износ, защото България държи между 60 и 70% от експорта на т. нар. ”нестандартно въоръжение” в НАТО, т. е. всичкото това оръжие, което е по стандартите на бившия Варшавски договор. Това са едни големи договори, които минават през американски компании.
 

Това каза пред БНР преподавателят в Департамента по журналистика и масова комуникация към Калифорнийския университет Христофор Караджов  по повод визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ по покана на Доналд Тръмп.

 

По думите му това са договори, които се одобряват в НАТО.

"Да речем за това кой ще снабдява въоръжените сили на Полша или на Естония, които не биха могли да се случат без одобрението на САЩ",обясни Караджов.

 

Според него България е абсолютно неизвестна величина и ако има пресконференция на Борисов и Тръмп след срещата им, всички въпроси на журналистите ще бъдат към американския президент във връзка с процедурата по импийчмънт. 

 

В предварително обявените теми за срещата липсва коментар за бъдещето на българския износ за НАТО на нестандартно въоръжение, а голяма част от него не може да стане възможен без одобрението на САЩ, обясни той. Българският износ на военна продукция е за около 1.2 млрд. евро годишно, подчерта той.

 

Караджов коментира и интервюто на бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю пред Дойче веле, в което той прави сравнение на начините, по които Борисов и Тръмп се отнасят към медиите в страните си.

 

"Това, което Борисов може да си позволи да направи с медиите в България, е абсолютно непостижимо дори и за най-могъщия американски президент, за щастие. Така че има основание в сравнението, но то е до голяма степен повърхностно, поради различната специфика на държавите, но има много сходни черти в маниера и свойския начин на отношение, който се наблюдава и при двамата", каза Караджов.

 

Според него би било интересно премиерът Борисов да бъде запитан за статията на Пардю за изданието „Хил“, в която той твърди, че България е сред примерите какво може да се случи, когато политика за компрометиране на независимата журналистика се увенчае с успех. 

 

За руското влияние в политиката на България Христофор Караджов коментира, че Путин е единственият политик, когото Тръмп не е критикувал, поне открито. "не знам как ще размаха пръст на българския премиер", допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3851 |25.11.2019 Домашното насилие тегне над всяка четвърта жена в България . 6| 5310 |25.11.2019 България била в списъка на САЩ за превръщане в щит срещу Русия . 29| 5797 |23.11.2019 Руското влияние в България ще дискутират на срещата Тръмп и Борисов . 5| 4254 |22.11.2019 Мария Габриел: България е готова за Шенген от 2011 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads