Реклама / Ads
6| 5991 |22.12.2022 НОВИНИ

Ядреният синтез: Връзката, която Русия и Запада просто не могат да скъсат

.
Исторически пробив на американски учени откри по-рано този месец начин да се произвежда повече енергия при ядрен синтез, отколкото се консумира. Това е нова стъпка към зелена енергия, към която можем да се обърнем в бъдеще. Има обаче проблеми. Един от тях е свързан с Русия и невъзможността Европа да скъса изцяло връзките си с Кремъл. Не и що се отнася до ядрения синтез.
 

Бруталната инвазия на Русия в Украйна разкъса връзките на Москва с ЕС и САЩ по всеки параграф - енергетика, търговия, пътувания... Партньорството, от което не могат да избягат е сгушено в тихо и напоено със слънце кътче на Южна Франция - Международният термоядрен експериментален реактор (ITER). В него се правят опити да се овладее силата на ядрения синтез, за да се отприщят огромни количества чиста енергия. Там западни учени работят рамо до рамо с руски експерти и руска технология.

 

ITER е космополитна организация, в която работят учени от 35 държави. Създаден е от срещата на тогавашния американски президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1985 г. след десетилетия на напрежение по време на Студената война. Казано накратко - няма начин Русия да бъде изхвърлена от експеримента, без да се торпилира цялата схема.

 

Проектът е на стойност 44 млрд. евро. ЕС поема около половината от разходите на ITER и управлява участието си чрез базираната в Барселона агенция на блока Fusion 4 Europe (F4E); Индия, Япония, Китай, Русия, Южна Корея и САЩ имат приблизително 9 процента дял, пишат от "Politico".

 

Като активен участник в ITER Русия все още има около 50 служители, включително инженери, които работят на място.

 

Веднага след като Москва започна пълномащабното си нападение срещу Украйна през февруари, проектът беше оставен в затруднено положение, особено след като представители на руското правителство са част от съвета за вземане на решения на високо ниво, заедно със своите европейски и американски колеги.

 

За разлика от базираната в Женева лаборатория по физика на елементарните частици CERN - изследователски център за сътрудничество, който преустанови връзките си с Русия след началото на войната - ITER е международно споразумение като ООН, което затруднява изхвърлянето на Москва.

 

Това е така, защото до 90 процента от финансирането идва не под формата на парични средства, а "в натура“ - чрез оборудване, като всяка от страните участнички произвежда уникална по рода си част от целия реактор, която след това се сглобява като гигантски пъзел. Това на практика означава, че ако един от членовете не достави част, целият проект може да се срине. Резултатът е загуба на милиарди.

 

Дори и да искаха, страните не биха могли официално да изгонят Русия от проекта, тъй като в правилата на ITER няма клауза, която да им позволи да го направят.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5477 |16.09.2022 Ядреният експерт Г. Касчиев: Европа поправя грешките на Меркел, руските реактори за АЕЦ ”Белене” са кауза пердута . 0| 3860 |15.04.2022 Вадим Денисенко: Ядреният удар по Украйна ще бъде окончателното поражение на Путин . 0| 3343 |04.02.2022 Политологът Любомир Стефанов: Сценарий тип „Боянски ливади“ е ядреният . 7| 7071 |29.04.2018 Руската плаваща АЕЦ - ”Ядреният Титаник”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads