Реклама / Ads
0| 3332 |04.02.2022 НОВИНИ

Политологът Любомир Стефанов: Сценарий тип „Боянски ливади“ е ядреният

.
Любомир Стефанов
„Тези 53 дни на власт на новото управление минават под слогана „анализирай това“. Да си в управлението означава, че малко или много си подготвен. Не скачаш, преди да си казал „хоп“. Когато си сигурен, че ще се справиш по-добре от конкуренцията, тогава се впускаш в едно състезание.
 

Изведнъж се оказва, че едни хора са се пуснали на тая писта, просто защото е можело, защото им е казано или защото условията са били подходящи и си нямат никаква идея какво да правят, когато станат управляващи.“ Това коментира в интервю за БНР Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в Нов български университет. Стефанов критикува „мантрата, която премиерът и неговите приближени министри повтарят – не трябвало да се правят мерки от днеска за днеска, трябвало да се мисли и анализира“ и попита докога ще анализират.

 

„Премиерът Петков се опитва да свали напрежението, тъй като очевидно такова има“, заяви Любомир Стефанов относно разногласията и разменените реплики между Кирил Петков и Румен Радев. Според Стефанов сценарий тип „Боянски ливади“ е „ядреният“ и той не вярва президентът и премиерът „да са стигнали чак до тази фаза толкова рано в отношенията си“.

 

Има триъгълник на властите, а не квадрат на властите и в този триъгълник президентът не присъства в нито един от ъглите на това класическо разделение, отбеляза политологът. Стефанов смята, че Петков трябва „да попровери терминологията и да спре да дава такива неудачни примери“

 

„Защото той налива аргументи в една стара теза на опозицията, че България се изкривявала като полупрезидентска република“, псочи политологът.

 

Според Стефанов еволюцията и „стигането до нов, заветен повратен документ“ в отношенията с РСМ предстои да бъдат изработени от правителствата на двете държави. По думите му идеята на Консултативния съвет по национална сигурност преди посещението на Петков в Скопие е била „да преговорят, да се обрекат, да се врекат публично, че знаем кои са ни параметрите и няма да има свободно интерпретиране на техните граници и значение“.

 

Любомир Стефанов е на мнение, че отношенията със Северна Македония са на кота нула. „И продължаваме да вкопаваме, вместо да се откопаем и да тръгнем напред“, допълни той.

 

Любомир Стефанов изтъкна още, че има опит от страна на Корнелия Нинова да профилира партията си още по-ясно и по-вдясно.

„Нейният консервативен национализъм започва да бъде по-солиден и по-монолитен даже от този на класическите такива партии като ВМРО например“, отбеляза Стефанов.

 

В анализа си на напрежението между БСП и държавния глава, както и във връзка с догадките за нова партия на президента Радев, политологът заяви, че има поредица порции „от слухове, хипотези на квадрат, които витаят в публичното пространство из столичните ъгли и кьошета и заведения, че готви алтернативен проект, който да бъде по-близък и мил на сърцето на президента“, който да бъде негов трамплин в налагането на нов политически модел.

 

„Малко или много авторитетът му беше сложен като гарант за това, че новата коалиция ще успее и ще наложи този нов модел. За това е и „Продължаваме промяната“. Трябва да им дадем време поне до средата на лятото, за да видим дали има смисъл да се прави конкурент. Създаването на конкурент - директно политическо предизвикателство към тази аморфна структура ПП, ще означава много сериозно изпитание за нейния хоризонт като политическо бъдеще и това, което премиерът си пожела - 4 години, ще изглежда не като коледно пожелание, а като първоаприлска шега“, обясни Любомир Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3688 |04.02.2022 Радостин Василев: Изпълнителният директор на Тотото Любомир Петров погази ”мъжката” си дума . 10| 3385 |01.02.2022 Любомир Каримански: Очаква се инфлацията да се стабилизира към средата на годината . 20| 15586 |31.01.2022 Доц. Любомира Николаева-Гломб: “Омикрон” побеждава хората, защото избягва имунитета . 37| 4916 |27.01.2022 Политологът Хр. Панчугов: Извинихме ли се на Русия, че сме в НАТО?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads