Реклама / Ads
73| 5682 |01.02.2013 НОВИНИ

Яне Янев разсекретява "енергийната мафия" в понеделник

.
Яне Янев покани всички медии пред секретната секция на НС в понеделник от 11 часа, където публично ще бъдат извадени досегашните секретни документи на парламента, които са разсекретени. „Всички ще могат да ги четат и анализират”, обеща депутатът.
 

Имаше много спекулации преди години, когато създавахме анкетната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта, тъй като не било възможно да се разсекретят документи с гриф строго секретно.

Ние за пръв път институционално и професионално го извършихме, никога до този момент не са били разсекретявани документи официално, заяви лидерът на РЗС и шеф на парламентарната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта Яне Янев в ефира на bTV.

Политици от предходното правителство умишлено са потъпквали следствени действия и са упражнявали натиск върху работата на прокуратурата във връзка със системни преводи на суми в особено големи размери, придобити от престъпна дейност в енергийната сфера. Две от тези лица са били Корнелия Нинова и Румен Овчаров.

Той даде пример с това как за няколко дни депутатът от БСП Корнелия Нинова провела 111 телефонни обаждания с Овчаров и с разследващ енергийни далавери прокурор с цел да се „потъпче” информация за сделки с бизнесмена Красимир Георгиев, известен като Фронтиер.

Като доказателство за твърденията Янев зачете доклади на прокурори до шефа им по онова време Борис Велчев. В тях например тогавашният шеф на следствието пише, че е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров за това защо „твоите служители все още разследват моя приятел Красимир Георгиев”.

Според друг разсекретен документ излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията у нас. Така например умишлен договор с швейцарска фирма за 316, 7 млн. лева ощетила българската хазна с над 90 млн. И тази далавера била разследвана, но следствието - смачкано, твърди лидерът на РЗС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 5586 |29.01.2013 Я. Янев: Бойко е единственият премиер, на когото не му пука . 22| 5263 |28.01.2013 Яне Янев прогнозира разцепление в БСП . 26| 5066 |23.01.2013 Янев: ДПС показа, че е партия-агресор . 8| 4709 |16.01.2013 Комисията "Янев" поема резултатите по "Дюнигейт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads