Реклама / Ads
14| 3590 |18.02.2022 НОВИНИ

Янев: Еднократният български призив към Русия да демилитаризира Черно море няма да има ефект

.
Стефан Янев Източник: БГНЕС
Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура на европейска безопасност. Възстановяването на редовната работа на Съвета Русия-НАТО е изключително полезно. Едностранният призив на България към Русия да съкрати своите оръжия в Черно море няма да има положително влияние върху Кремъл. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев.
 

„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока изграждане на трайна стабилност в интерес на всички страни от Черноморския регион“, твърди той, но според него това е „малко вероятно в обозримо бъдеще“ предвид геополитическите реалности и характера на настоящата руска външна политика.

 

„По-важното към момента е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически усилия за предотвратяване на военен конфликт между Русия и Украйна“, заяви министърът на отбраната.

 

На въпрос дали София ще призове Москва да съкрати своите въоръжения като част от усилията за подобряване на сигурността в Черноморския регион, Стефан Янев отговори:

 

„Отправянето на подобен призив за съкращаване от Русия на нейните въоръжения единствено от българска страна не би постигнало такова ниво на положително въздействие върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено колективно послание в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общност“.

 

Министърът на отбраната отбеляза, че с намаляването на напрежението и пряката опасност от военен конфликт, могат да се предприемат и допълнителни дипломатически действия в посока съкращаване на въоръженията.

 

„Най-рационално би било започването на конструктивен диалог за създаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи мерки за укрепване на доверието и сигурността и механизми за контрол на въоръженията“, заяви Янев.

 

Според него би било изключително полезно възстановяването на редовната работа на Съвета НАТО-Русия.

 

„По този начин в дългосрочен план е възможно да бъде постигнато и значително намаляване на риска от въоръжен конфликт в региона“, категоричен е Стефан Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3181 |17.02.2022 Янев от Брюксел: Българският батальон е група за съвместна тренировка само на наша територия . 1| 2728 |16.02.2022 ЕК даде по-дълъг срок за оценка на българския План за възстановяване . 5| 3228 |15.02.2022 Свиленски: Батальонът трябва да е български, без участие в конфликта Русия - Украйна . 20| 3775 |12.02.2022 Военният министър Стефан Янев: Няма пряка опасност от война за страните от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads