Реклама / Ads
15| 13426 |31.08.2021 ПОЛИТИКА

Янев: Няма да въвеждаме задължителна ваксинация. Намираме се в криза на политическото лидерство

.
Стефан Янев Източник: Стопкадър, NOVA
”Както вече многократно съм заявявал, управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Доцент Кунчев е част от епидемиологичния съвет, който следи информацията за това как се развива вирусът. Решенията, които ще бъдат взети, ще са на базата на наличната информация. Политическото решение го взима министърът на здравеопазването, защото е най-близо до проблематиката и това са негови правомощия и по закон. Решението още не е взето. Ще бъде взето днес или утре”
 

Това каза премиерът Стефан Янев пред NOVA.

 

„Служебното правителство функционира по правилата на демократичното функциониране на държавата. Ние демонстрираме, че то е колективен орган и решенията се взимат по компетентност. Не е необходимо министър-председателят на бъде едноличен лидер и да взима еднолично решения. В случая няма решение, защото то се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица. Не знам за каква неизвестност се говори. Въпрос на труден баланс е да се вземат такива решения, защото целта е максимално да не се пречи на бизнеса и икономиката да работят. Всички трябва да бъдем социално отговорни, когато сме в социална среда“, заяви премиерът.

 

„Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази”, каза премиерът.

„Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

 

„Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите." обясни премиерът в отговор на твърденията на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

 

За задължителна ваксинация

 

„Има държави, които въведоха задължителна ваксинация за определени места и професии. Ние нямаме такова намерение или решение. В изпълнение и на Конституцията, и на законите ние не предвиждаме такъв тип мерки, които да задължават хората да се ваксинират. Такова решение няма. Не сме питали Конституционния съд и не е необходимо да обсъждаме тази тема на този етап и не се обмисля такъв тип решение. Не е необходимо хората да имат усещане за принуда“, посочи Янев.

 

„Доколкото знам в болниците и социалните домове процентът на ваксинираните е достатъчно висок. Има и различни мнения, че тези хора не бива да се допускат неваксинирани. Някои от тях по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. Нека не навлизаме в детайли, защото не знаем пълната картина. В такава ситуация се създава една среда на говорене и критика на всеки с различно мнение от нашето. Нека да сме по-спокойни и да търсим фактите и аргументите. Очевидно е, че темпът на ваксинация в България не е висок. Кампаниите, които се правят,. разчитат на доброто отношение на хората. Предстои началото на учебната година и вероятно хората ще се възползват от възможностите, които предлага държавата, Всеки от нас може да избира между 4-5 ваксини, което на практика в други държави го няма“, каза още Янев.

 

„Всички тези средства за компенсации са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, който беше внесен от служебното правителство. Самият процес по актуализацията му е в парламента и там депутатите ще решат дали тя ще се случи и в какъв вид. Те могат да променят много от параметрите”, обясни Янев.

 

За изборите

 

"Това ще бъде решението на президента. Той определя състава на служебния кабинет. Ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля все още". - каза Янев относно това дали ще бъде част и от едно ново служебно правителство.

 

„Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, посочи министър-председателят.

 

По думите му страната ни се намира в една перманентна политическа криза и че съществува една отдалеченост между партиите и българските граждани. "Гражданите не се чувстват представени от партиите. Връзката не е добра, тя не е видима." - смята премиерът.

 

Във връзка със служебните министри Петков и Василев, и спекулациите, че те ще създадат нов политически проект, Янев коментира:

 

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, каза Янев.

 

За списъка „Магнитски”

 

„По отношение на този акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. „Българският списък” е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята”, каза Янев.

 

За мигрантската вълна

 

„Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат”, каза още той.

 

„Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки”, обясни премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 22043 |09.08.2021 Татяна Дончева за Слави: Иска да прави всичко наопаки, това няма да ни доведе до светли върхове . 21| 9513 |09.08.2021 Калин Янакиев: Партия ли е въобще ИТН? Тя няма собствени политически кадри . 10| 24513 |02.08.2021 Зоран Заев: Скоро България няма да бъде пречка за Северна Македония . 14| 32388 |31.07.2021 Нидал Алгафари за премиера на ИТН: Нямаше ”уау”, а ”това ли беше”?. Получаваме ДПС в управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads