Реклама / Ads
30| 7470 |30.03.2009 НОВИНИ

Я. Янев разкри далавера с тлъсти хонорари за корумпирани чиновници

.
Яни Янев Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
В България се наблюдава една изключително опасна и тревожна за Европейската комисия тенденция - безобразно от евросредствата да се харчат огромни ресурси за заплати и хонорари, които на фона на финансовата криза са най-малко стряскащи.
 
В България се наблюдава една изключително опасна и тревожна за Европейската комисия тенденция - безобразно от евросредствата да се харчат огромни ресурси за заплати и хонорари, които на фона на финансовата криза са най-малко стряскащи. Това разкри на пресконференция в Бургас депутатът Яне Янев. Тези средства са получавани в нарушение на наредбите за предоставяне на техническа помощ, например по програмата за развитие на селските райони, а тя е най-голяма като паричен ресурс за България.

Так стотици чиновници са си докарвали годишно между 10 – 15 хил. лв. хонорари като съвместявали едновременно да работят по европейски програми на щат, и в същото време най-нагло изнасяли лекции пред не-правителствени организации, фирми, стопански учреждения и др. по същата проблематика. Арогантните чиновници искали по 100 евро хонорар на час. Според лидера на партия РЗС в длъжностните им характеристики било записано, че подобни лекции и разяснения им влиза в преките служебни задължения. Янев се закани, че щом се прибере в София ще отправи питане в парламента към министрите Гагаузов, Орешарски, Цветанов и Масларова, да изяснят колко души от администрацията им, какви суми са получавали и под каква форма през последните години.

Като съберем и обобщим цялата информация ще сигнализираме компетентните органи, каза Янев. Депутатът съобщи още, че 500 000 лева са похарчени за рекламна кампания по програма „Лидер” и обучение на експерти, а 120 000 лева за усвояване на опита на европейските програми Народният представител е потресен и от факта, че земеделското министерство е отпечатало 70 000 книжки по наредбите за Програмата за развитие на селските райони, но правилата в тях били променени и несъответстали на новите норми и изисквания. Янев обвини чиновниците по министерствата, че взимали допълнително пари за участие във всички работни групи, комисии и експертни съвети. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5397 |17.03.2009 Велчев разкри номинациите си за свой заместник и апелативни прокурори . 15| 6152 |11.03.2009 Разкриха още 7 агенти на ДС в държавна комисия . 14| 6165 |09.03.2009 НАП разкрива мистериите около сараите на Доган . 29| 18920 |05.03.2009 Асоциацията на потребителите разкри - 70 на сто от фирмите правят фалшиво сирене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads