Реклама / Ads
0| 8104 |17.07.2015 НОВИНИ

Янков: Бъчварова не се интересува от Закона за МВР

.
Красимир Янков
Промените в Закона за МВР, предложени от ГЕРБ, влязоха в сила от 20-ти февруари тази година. Параграф 90-ти в закона регламентира, че подзаконовите нормативни актове се приемат до 6 месеца – този срок изтича през август. Това заяви в ефира на телевизия „Алфа“ народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков, който е член на вътрешната парламентарната комисия.
 

По думите му срокът едва ли ще бъде спазен. Според Янков все още няма Правилник за устройството и дейността на МВР, който се приема с постановление на Министерски съвет. Красимир Янков подчерта, че правилникът регламентира начина, по който се изпълнява закона. „Има поне 15 члена от този закон, за които е записано, че влизат в сила от 1 април – това звучи като първоаприлска шега, минал е вече срока, а тези неща регламентират такива важни моменти, като например преназначаването на служителите в МВР. Хората от системата на МВР са в очакване, но няма правилник, който да укаже как това ще се случи. Явно не само министър Бъчварова, но и нейният екип не се интересуват от това, което пише в закона“, посочи народният представител от БСП. На въпрос за придобилите в последните дни публичност случаи на полицейско насилие над граждани, Янков заяви: „Като граждани осъждаме всяка проява на използване на прекомерна сила, която излиза извън рамките на закона.“ Той призова при отстояване на гражданските ни права в подобни ситуации да подаваме сигнали непосредствено след конкретния случай. „За мен е малко изненадващо подобна информация да излиза наяве  6-7 месеца след като се е случил инцидента“, посочи Красимир Янков. Той коментира и изявлението на министър Румяна Бъчварова, че ще се провеждат обучения на полицаите, за да не използват прекомерна сила. „Това е директен упрек към редовия полицай, че той не се справя със задълженията си. Очевидно упреците на политическото ръководство на МВР към редовите служители ще продължат. Показателно е, че едва на 28-я ден от протестите на полицаите – когато изтичаше ултимативния срок, беше упълномощен зам.-министър на МВР, за да започнат да преговарят с полицейския синдикат“, каза Янков. Според него това е ясен знак, че министър Бъчварова бяга от диалог със служителите на министерството. Той бе категоричен, че подкрепя искането на полицаите за оставка на вътрешния министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5770 |16.07.2015 Бъчварова: Не трябва ние да подпомагаме Гърция . 0| 5991 |15.07.2015 В Гърмен искат оставките на Цацаров, Бъчварова и Павлова . 0| 5271 |15.07.2015 А Бабикян пред Фрог: Собствениците на властта не се интересуват от „Кой”, а от „Колко” . 0| 4671 |15.07.2015 Бъчварова: БСП е против закриването на Националната служба за зърното. Това е лобизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads