Реклама / Ads
6| 4317 |28.05.2015 НОВИНИ

Кр. Янков: Полицейщината се връща на власт

.
Народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков
Предложените промени в Закона за митниците предвиждат въвеждане на тест за психологическа пригодност при назначаване на служители, което е в противоречие със Закона за държавния служител и Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители.
 
Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков.

Той отбеляза, че според нормативната уредба водещи трябва да бъдат професионалните качества на новопостъпилите служители. Той критикува и друга промяна в Закона за митниците, която предвижда агенцията самостоятелно да извършва дейностите по реализиране на стоките, задържани от митническите органи. Според Янков тази промяна ще създаде условия за липса на контрол. Към момента митническите органи предават на Националната агенция за приходите отнетите и изоставени в полза на държавата стоки.

Красимир Янков определи като несъстоятелни и промените в закона, които вменяват полицейски функции на митническите служители – извършването на оперативно-издирвателни действия. Той припомни, че в момента упълномощени да извършват оперативно-издирвателни действия са Национална служба "Борба с организираната престъпност", ДАНС, Икономическа и Гранична полиция. „Вменяването на тази дейност и на митническите служители говори за липса на координация между институциите. Какво се цели с тази промяна – облекчаване на работата на МВР или това е признание за неефективността на вътрешното министерство? Какво смятат Бъчварова и Борисов за тези промени? Това не е ли опит за въвеждане на един стил на работа от близкото минало, добре познат от гражданите като „полицейщина“, заяви Красимир Янков.

„Проблемът с ефективността на работата на митническата агенция не е свързан с нормативната уредба, а с желанието и възможността за нейното прилагане“, обобщи народният представител от „БСП лява България“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4309 |26.05.2015 Мездра се връща към живот . 0| 4831 |23.05.2015 Мобилните камери на КАТ се връщат от днес . 18| 6241 |22.05.2015 Политолог: Русия се завръща на Балканите, иска да дестабилизира България . 31| 4996 |19.05.2015 Д. Цонев съветва: Премиерът да не връща парите за хеликоптера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads