Реклама / Ads
19| 4870 |09.05.2015 НОВИНИ

Кр. Янков: Правят опити да заличат историческата ни памет

.
„Освен всички злини, които сътвориха в здравеопазването, образованието, в сферата на доходите, управляващите правят опити да заличат и историческата ни памет“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков на митинг-поклонение пред лобното място на антифашиста Трифон Милушев в с. Дюлино, Община Бяла, Варненска област.
 

Янков отбеляза, че се срамува от приетата вчера от българския парламент декларация по повод 9 май, в която не се споменава и дума за антифашистката борба, за подвига на българските войници, сражавали се срещу нацистка Германия, както и за неоспоримата роля на Съветската  армия за победата над фашизма.

 

„Извинявам се пред всички вас, че броят на депутатите от БСП не позволи да се противопоставим на този груб опит за заличаване на историческата истина и прикриване на безспорните факти“, каза Красимир Янков. По думите му внушителният брой на присъстващите на това поклонение обаче показва,  че въпреки опитите си, управляващите днес България не могат да заличат родовата ни памет, в която дълбоко е залегнала почитта към героите, дали живота си в името на свободата и справедливостта.

 

 "70 години изминаха от последния залп на оръдията. Седемдесет години, откакто на земята се установи мирът", каза в словото си при връчването на възпоменателни медали депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАГРИЯ Димитър Горов в Ловеч и допълни: "Страшна е думата „война“. Той продължи, като се обърна към присъстващите с думите: „Ние днес се радваме на щастието на децата си, свободни сме да се обичаме, благодарение на тези, които днес ги няма, които загинаха във Великата Отечествена война”, допълни той. По думите му 9 май е нужен, за да се прочете още веднъж един от най-важните уроци на историята – „да загърбим тежкото противопоставяне и да вървим напред заедно, за да постигнем мечтите си и осигурим мирен дом на децата си”.

 

БСП-Благоевград поднесе цветя на Братската могила в чест на 70 години от победата над фашизма. Събитието беше уважено от зам.-търговски представител на Русия за България Олег Муравьов, който прочете тържествено слово, в което напомни, че никога няма да се забрави подвигът на нашите дядовци и бащи отстояли независимостта на нашите страни и правото на хората на живот.

 

„Девети май носи в себе си значими послания. Той е ден на преклонение и почит, той е ден на равносметка, той е ден на победата, на съзиданието над разрушението. Той е ден на победата на живота над смъртта, на победата на доброто над злото”, изрази почитта си към празника областният председател на Младежкото обединение в БСП-Благоевград Антон Асийски. За музикалното оформление на събитието се погрижиха младите дами - Лидия Везенкова и Мира Митова, които изпяха песни на български език и на  руски език.

 

От Братската могила тръгна шествие към Драматичния театър „Н. Вапцаров”, където съвместно с Руския клуб се проведе концерт с богата програма в чест на Денят на победата. След приключване на концерта д-р Владимир Пандев, председател на ОбС на БСП-Благоевград, честити на всички Денят на победата и Денят на Европа.

 

С най-големия в страната постер, посветен на 9 май, БСП - Ямбол отбеляза 70-годишнината от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война в Европа. Билбордът е поставен в центъра на града срещу Военния клуб.

Венец на признателност от Областния и от Общинския съвет на БСП - Ямбол, поднесоха председателите на организациите Николай Пенев и Румен Банков пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци. Десетки членове на социалистическата партия в града участваха в честването на празника в Градската градина пред паметната плоча на починалите в Ямболския край съветски воини. Там, заедно с ветерани от войните, руски граждани и ямболци, те сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на милионите жертви на войната, поднесоха цветя и венци и пяха песента - символ на Великата Отечествена война – „Катюша“.

 

Георги Пирински също взе участие в полагането на венци и цветя на гробовете на загинали съветски воини в Плевен. Пред събралите се хора той отбеляза, че 9 май е ден, който трябва да обединява, а не да бъде повод за разединение в съвременна Европа. Той изтъкна нуждата от съхраняването на паметта и историческата истина за събитията от преди 70 години и предаването им на бъдещите поколения.

 

Към участниците в събитието със слово се обърна и Максим Калашников – трети секретар в посолството на Руската федерация в Република България. Той отбеляза общото историческо минало на двата народа и приноса на българските войски за победата над фашизма. Максим Калашников призова на празничния ден да пазим жива паметта на загиналите в тази борба, защото тяхната саможертва не е била напразна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4510 |19.04.2015 Тодор Танев: Правят се одити в различни места на министерството . 1| 4156 |14.04.2015 Ревизоро: Две неработещи институции не правят трета работеща . 0| 4678 |05.04.2015 Илияна Йотова: Някои хора в БСП си правят оглушки . 19| 4785 |26.03.2015 Любен Дилов-син за Фрог: Поправят закон заради конкретна фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads