Неделя, 22 Октомври 2017, 13:07
Frognews
2| 3062 |11.05.2016

Янков: Със закона за електронната идентификация се цели да се бръкне в джоба на хората

.
Красимир Янков
„Не трябва да се обвързва приемането на закона за електронната идентификация с намерението за електронно гласуване”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков.

Той обясни, че практиката в европейските страни по отношение на гласуването по електронен път показва, че има само една единствена страна и това е Естония и никоя друга в ЕС. „Не е уместно вие да обвързвате приемането на текстовете в закона за електронната идентификация с бъдещи избори”, категоричен бе той. Социалистът обясни, че тайната на вота при дистанционно гласуване в европейски страни се осигурява чрез поща, изпращане на писмо, което гарантира тайната на вота, няма обаче практика на електронно гласуване в други страни, защото няма защита и за тайната на вота и за начина, по който се гласува. Янков заяви, че управляващите се опитват да внушат, че най-сигурният и достъпен начин е електронното гласуване. „Още повече, че се опитвате да спекулирате и с това, че ще бъде евтино получаването на електронна идентификация. Не, то няма да бъде и ще е за сметка на българските граждани. С вашето управление увеличихте данъчното бреме с косвени данъци”, обърна се към управляващото мнозинство социалистът. Според него с приемането на такъв тип закони ще се постигне едно единствено нещо – да се вземат пари от българските граждани.

 

Борисов цели да има механизъм и възможност за влияние след като падне от власт

 

Янков подчерта, че дейността на министъра на вътрешните работи може да се подпомага от администратори на електронна идентичност. „Ако при издаването на личните карти това е функция и е работа на МВР, сега се предвижда аутсорсване на тази дейност”, заяви депутатът от левицата. Той обясни, че не е ясно какъв е регламентът и какви са критериите за тези администратори. Янков допълни, че те ще бъдат избирани от министъра на вътрешните работи, не е ясно по какви критерии, а след това ще бъде определена такса, която да заплащат тези, които искат електронна идентификация. „Не ви ли прилича това на предпоставка за корупция. Кой може да гарантира, че тези администратори няма да бъдат посочени персонално от ПП ГЕРБ? Какво се опитвате, утре когато не сте на власт да имате посочени администратори за следващите 10-20 години, които да обслужват вашият интерес?”, попита депутатът от левицата. Според него се дават големи правомощия на министъра на вътрешните работи „И цялата отговорност пада върху Бъчварова, която всички знаем как беше избрана и от кого предложена”. По думите му с тези текстове прозира желанието на Борисов да има механизъм и възможност за влияние след като падне от власт. Янков подчерта, че администраторите ще имат база данни на всички, които поискат такава идентичност. „Как ще гарантирате, че тази база данни няма да се използва недобросъвестно”, попита още той. По думите му ще разберем какво се крие зад този законопроект за гражданите след решението на МС за цената, която ще плащаме, след като видим регистъра на администраторите, избирани от министъра на вътрешните работи.

„Не намираме логика електронна идентификация да бъде със срок на валидност 5 години, при условие, че документите за самоличност важат 10 години. Това отново се прави за да се събират пари”, заключи Красимир Янков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Стотици ченгета протестират за по-високи заплати под прозорците на Валентин Радев 0| 190 |22.10.2017 . Популярността на Макрон падна с още 3 процента 0| 242 |22.10.2017 . Два трупа след масов бой в селска дискотека 0| 738 |22.10.2017 . Валентин Радев иска да ”брани” сегашните заплати на ченгетата, а не да ги вдига 0| 849 |22.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах