Реклама / Ads
7| 2928 |15.01.2023 НОВИНИ

Ясен Тодоров: Разследването не се занимава с даренията, направени от Nexo към политическа партия

.
Източник: стопкадър
Разследването не се занимава с даренията, направени от служители на Nexo към политическа партия. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.
 

"Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение - това не е нормално.

 

Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона? Но това не е обект на нашето разследване", коментира той.

 

Тодоров изрази увереност, че издирваните двама обвиняеми по казуса Nexo ще бъдат намерени. Допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

 

Заместник-директорът на следствието коментира и позицията на Nexo, в която от компанията отричат да са извършили престъпления. По думите му всеки има право на защитна теза.

 

"Щом има образувано досъдебно производство, води се разследване, има предявени обвинения и привлечени хора в качеството на обвиняеми, значи имаме данни за извършване на престъпления.

 

Ако в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститорите и се установи че с тези присвоени средства в България, Близкия изток или Югоизточна Азия са купени недвижими имоти, въздухоплавателни средства и скъпи художествени произведения, как се нарича това - нарича се пране на пари.

 

Едно престъпление може първичното - така нареченото предикатно престъпление, да е извършено някъде, а последствията и изпирането на финансовите облаги от него да са другаде. Така че вече престъпността е доста интернационална и за да се борим с нея е нужно много добро сътрудничество с другите държави, независимо на кой континент са", посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8574 |15.01.2023 Отдел „Хумор, сатира и забава“ на ГП*: Разследването на „Нексо“ е второто по мащаб след КТБ. Айде, бе… . 11| 3500 |14.01.2023 Ясен Тодоров се появи в ефир, за да каже: Всяка моя дума може да навреди на разследването . 1| 3095 |08.01.2023 Проф. Антоний Тодоров: Партиите се страхуват от нови избори . 7| 3342 |05.01.2023 Гл. секретар на МВР П. Тодоров: Във всяка система има гнили ябълки, но МВР ги търси и показва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads