Реклама / Ads
6| 2917 |14.05.2023 НОВИНИ

Явор Божанков: Зад европейското лице на Мария Габриел ще се разиграе старият български театър

.
Явор Божанков
Моето лично мнение – има риск зад европейското лице на Мария Габриел да се разиграе старият български театър. Борисов като нищо ще направи коалиция с ДПС и БСП, каквото мнозинство си има отдавна – написаха си Изборен кодекс, спечелиха си изборите, нормално е да управляват. Това заяви Явор Божанков от коалиция ”Продължаваме промяната”-”Демократична България” в ефира на Нова телевизия.
 

Правителство на ГЕРБ и ДПС не е нещо, за което двете формации в коалицията мечтаят, затова сме внимателни, оставяме вратата отворена. Ние направихме повече от максималното. Дадохме програма с риск да бъде използвана срещу нас, дадохме кабинет, картите са на масата.


„Нашите условия сме ги казали ясно, но на ГЕРБ условията не сме ги чули. Те трябва да кажат на нашата програма и идея какво харесват и какво не, защото там мнението се сменя всеки ден”, категоричен е той.


„Такова ми е усещането, че ако Борисов води страната към нови избори, да си го каже направо; ако ще прави коалиция с БСП и ДПС, да си го каже направо”, допълни още Божанков.

 

Най-добрият вариант според него е едно своеобразно служебно правителство на парламента: „Един милион снаряда се очаква да доставим на Украйна. Ако Борисов има намерение да остави тази отговорна задача на Нинова, да каже. БСП не прощава на движения в такава посока.”


„Борисов три пъти на ден си мени мнението, но като е спечелил изборите, носи отговорност. От наша страна всичко е ясно казано, и то в аванс”, категоричен е той.


„Когато 50 000 души искаха оставката на Иван Гешев, ВСС не я обсъди. когато обаче ГЕРБ и ДПС я поиска, веднага се задейства процедура. Подкрепата на ДПС беше синхронизирана с тази на ГЕРБ. Тази конфигурация и тази система ще роди обаче същото нещо, затова ни трябва съдебна реформа и състав на ВСС без изтекъл мандат, какъвто има сега. Приветствам думите на Габриел, но преди 4-5 години, когато бушуваха протести, не я чух да казва това нещо”, допълни той.


Той видя три възможности за бъдещето на страната: „Най-лошият сценарий – нови избори, които ще дадат ръст на прокремълските и проруските сили като „Възраждане”. Друг сценарий – правителство ГЕРБ-ДПС-БСП също не е добър вариант за страната. Третият вариант – да направим един служебен кабинет на парламента, но ние там търсим ясни гаранции, че програмата ще се изпълнява, защото трудно можем да разчитаме на думата на ГЕРБ.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2975 |14.05.2023 Сбогуваха се за последно с Ани и Явор, загинали на ”Сливница” . 1| 2682 |13.05.2023 Шести ден протести на бул. ”Сливница”, където загинаха Явор и Ани . 0| 2749 |09.05.2023 Протестите на „Сливница” след смъртта на Явор и Ани продължават и днес . 5| 3393 |09.05.2023 Ани и Явор, пометени на бул. „Сливница”, се готвели за сватба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads