Реклама / Ads
0| 2686 |14.09.2022 НОВИНИ

Идеята на скопската опозиция за референдум срещу Договора с България претърпя крах

.
Източник: БГНЕС
Исканият от опозицията в Република Северна Македония референдум срещу Договора с България няма да се състои. Поне засега, съобщи БНТ. ВМРО-ДПМНЕ, която организира антибългарски протести против т.нар. „френско предложение“, внесе искане за всенародно допитване в Събранието в Скопие, но председателят Талат Джафери реши, че то е противоконституционно. Решението е на фона на двудневното заседание на смесената историческа комисия днес и утре в Скопие, която разглежда Гоце Делчев и учебниците за седми клас.
 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България директно отрицание на идентичността, т.нар. език и история на Република Северна Македония, поиска отмяната му.

 

Председателят на Събранието Талат Джафери отхвърли искането за референдум като противоконституционно, тъй като международните договори стават част от правния ред на страната и не могат да се променят със закон. ВМРО обвини премиера Ковачевски и властта, че се крият от народа.

 

От управляващия Социалдемократически съюз обявиха, че договорът може да бъде отменен само от кабинета и че ако ВМРО дойде на власт, ще може да го направи. И още – обвиниха лидера на опозицията Християн Мицкоски, че иска да върне страната в застой.

 

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир предупреди, че всички инициативи, които водят назад и пречат на евроинтеграцията на Скопие, трябва да се избягват.

 

Според експерти от Северна Македония оттук нататък не е ясно как ще се развие процесът и ще има ли ново искане за референдум от опозицията.

 

Вписването на българите в Конституцията е ключово условие, преди Република Северна Македония да отвори втората Междуправителствена конференция с Брюксел, която е същинското начало на проговорите.

 

От българското външно министерство коментира, че според тях, въпросът няма да бъде актуален. От МВнР съобщиха още, че историческата комисия, която днес и утре заседава в Скопие, е представила постигнатите до момента резултати в преговорите и предстои промяна в учебниците по история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2689 |14.09.2022 Министърът на правосъдието представи идеята за нов Антикорупционен орган . 0| 3263 |14.09.2022 ”Гардиън”: ЕК се отказва от идеята за ограничаване на цените на руския газ . 0| 2678 |10.09.2022 Опозицията в РСМ стартира процедура за референдум против договора за добросъседство . 0| 2676 |06.09.2022 Скопската опозиция организира референдум за анулиране на Договора за приятелство с България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads