Реклама / Ads
19| 4962 |21.05.2011 НОВИНИ

С. Игнатов: Броят на университетите не е проблем

.
Сергей Игнатов
Няма опасност от закриване на училища. Ние сме в тежка демографска криза, чак през 2026 година ще се възстанови броя на студентите.
 

ВАК изчезна по мое време, а цяла година се борим за реформи в образованието и науката. През годините ВАК се се втвърдявала все повече. Днес ВАК е закрита и няма партийно начало в това, каза министърът на образованието, младежта и науката в предаването Факторът Кошлуков по ТВ7.

Съпротивата срещу реформата е обяснима, цялата система гълташе много пари. Б. Иванов е брилянтен лингвист, който написа дисертация, оценена високо от целия научен съвет. Президиумът на ВАК обаче обяснява, че не е компетентен да присъди званието. Това е абсурдно, коментира Игнатов.

Проверката на училищата показва, че има много проблеми във финансово отношение. Но няма опасност от тяхното закриване. Идеята за по-ранно започване на учебната година се обсъжда от ученици, учители и родители. Тази година ще стартираме на 15 септември. Новият закон се подготвя, той ще бъде обсъден, посочи министърът.

Имаше предложение МЕИ и Техническият университет да бъдат слети. Но това ще се реши от съответните вузове. Ние сме в тежка демографска криза, чак през 2026 година ще се възстанови броя на студентите. Не е проблемът в броя на университетите, а във финансирането им. Рейтинговата система е добра, всеки студент може сам да си избере университета, в който ще се обучава. От юни ще финансираме тези направления, които имат най-висок рейтинг с 5 процента повече, обясни Игнатов.

Парите за науката и образованието са малко по-малко от предишните години. Ще получим и 500 млн европейски пари и така ще минем 3 милиарда лева, а системата трябва с проекти да си вземе тези пари. Младите българи имат възможност да избират къде да се обучават.

Българският бизнес проявява жив интерес към професионалното образование на младите хора. Бизнесът е готов да инвестира в обучението, поясни министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6132 |13.05.2011 С. Игнатов: Има страх от огромни двойки на матурите заради твърди критерии . 15| 4774 |21.04.2011 С. Игнатов: Пещерският случай е от мухата слон . 13| 4810 |19.04.2011 С. Игнатов: Учители, създайте си профил в социалните мрежи . 8| 4657 |16.04.2011 С. Игнатов: Учебниците всъщност са малки енциклопедии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads