Реклама / Ads
7| 2641 |05.07.2024 НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Социалната система е пробита – там изобилстват кражби от болнични и инвалидни пенсии

.
Васил Велев, АИКБ Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Какво става с българската икономика на фона на дълбоката политическа криза, в която се намираме? Възможно ли е трудностите по съставяне на редовно правителство и временното служебно управление, всъщност да не са толкова лоши за българския бизнес? Тези теми коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефира на Нова телевизия.
 

„Бизнесът не е представен политически, на практика няма десни партии. Тези, които се наричат десни, са леви и ултралеви. Нормалните партии в Европа ги наричат крайно десни, а те са център. Европейският модел на индустриални отношения е тристранен диалог – избраните от хората да управляват водят диалог с бизнеса и синдикатите. Този диалог не съществува от дълго време. Проблемът е, че ЕС потъва, а ние от нашите управници очакваме позиция в Брюксел”, посочи специалистът.

 

Преди това той коментира ситуацията в България.

 

„Няма как да се развива една икономика добре при пълен отказ на всички системи. Ние сме в такава ситуация”, алармира експертът.





„Да започнем с образованието – завършващите средно образование за тези 4-5 години са намалели с 20%. Половината родени преди 18 години вече не завършват. Завършващите с професионално образование са намалели с една трета. Във висшето образование качеството е отвратително ниско. И на входа е отвратително ниско. На всеки завършил средно образование има по 2 места в университетите”, отбеляза Велев.

 

„В здравеопазването се изливат маса пари. Хората стават все по-болни, а икономическите агенти в здравеопазването все по-богати”, каза още той.

 

По думите му пенсионната система всеки ден ражда сив сектор.





"С това неудачно вдигане и развързване на връзката между осигурителен принос и получаване на пенсия. Социалната система е пробита – там изобилстват кражби от болнични, инвалидни пенсии, от н.н. френска безработица. Ситуацията всеки изминал ден се влошава. Хората намаляват, администрацията расте. Ние сме страната с най-скъпа електроенергия от началото на юли. Ще строим нови блокове в АЕЦ „Козлодуй”, половината съществуващи не работят. Същото важи и за ПАВЕЦ. Системите са пред разпад", уточни анализаторът.

 

"Преработващата промишленост е на двуцифрен минус. Това е ситуацията. И спадът продължава”, поясни още Велев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3108 |05.07.2024 Латвия ще предостави на Украйна над 2500 дрона на стойност 4 млн. евро . 2| 2469 |05.07.2024 Безупречен Гришо срази французина Гаел Монфис и се класира за 4-я кръг на "Уимбълдън" . 12| 2497 |05.07.2024 Проучване: Повече от половината българи искат страната ни да остане член на НАТО . 1| 2547 |05.07.2024 Разбиха международна мрежа, способна да изпира по 1 млн. евро на ден в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads