Реклама / Ads
9| 5254 |09.02.2021 НОВИНИ

Играта продължава, в обвинението на ОЛАФ за джиповете Безлов видя вътрешна намеса

.
Тихомир Безлов Източник: БГНЕС
За да стане уличаването отвън, първо то трябва да се случи отвътре. Някой трябва да изнесе съответните документи и да извърши съответните разследвания. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов за разследването на ОЛАФ и търговията с влияние.
 

„Обикновено, когато чуете, че ОЛАФ има случай за България, нали знаете, че зад него се крие някаква работа на нашите институции. МВР разследва, а прокуратурата обвинява и за по-голям ефект се търси „помощта“ на европейските институции. За случая с джиповете може би има и известен политически елемент“, обясни той. По думите му има много такива примери, но що се отнася до този с джиповете на МВР, той се е случил при различни правителства и при всички възможни институции.

 

„Като се започне от второто правителство на Борисов, мине се през служебното на президента Радев, третото правителство на Борисов, през КЗК и, забележете, съда. Значи ВАС е казал, че сделката е окей, макар че конкурентите я обжалват като проблемна. Ако погледнете в лагерите: едните викат „Ужасна сделка – какво направи президента?“, другите питат какво направи правителството, някои казват: „Джиповете са яки“, припомни Безлов.

 

Според него това е класически пример на една много влиятелна икономическа групировка, която успя да мине през всички институции, да придвижи сделката си и да продаде едни 290 джипа на държавата, като утешението е, че тези пари не са на българския данъкоплатец, а са европейски.

 

„За съжаление това са едни пари, които ние ги усвояваме в зависимост от клиентелите си. Има много страни в Източна Европа, които правят като нас, но има и други, които се опитват наистина да използват тези средства, например Балтика. Ние не сме в добрата група“, поясни експертът.

 

Сделката с джиповете е действителен пример на влиянието на хора с голямо влияние, а изводът е: „Играта продължава“.

 

ФрогНюз припомня, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръча в бюджета на ЕС да бъдат възстановени близо 6 млн. евро след разследване, което е установило предполагаема злоупотреба със служебно положение в Министерството на вътрешните работи на България. Появиха се информации, че става дума за разследване с участието на президентския секретар Пламен Узунов, разследван от прокуратурата за злоупотреба с влияние и по казуса с братя Бобокови. Припомняме също, че при безпрецедентния рейд на прокуратурата в Президентството бе претърсен именно неговия кабинет, а акцията на държавното обвинение доведе до избухването на протестите през лятото, които продължават и до днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4657 |26.11.2020 Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам . 14| 5033 |27.11.2020 Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам . 34| 16299 |02.11.2020 Мангъров: Личните лекари излязоха от играта заради страх . 9| 5756 |30.10.2020 Прокуратурата прецизира обвинението си срещу проф. Асена Сербезова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads