Реклама / Ads
21| 5053 |07.02.2021 НОВИНИ

Ивайло Калфин: И ГЕРБ ще носи отговорност за случая с ОЛАФ

.
Ивайло Калфин
Ако след констатациите на ОЛАФ има действително нарушение на правилата, защото това още не е сигурно, тогава може да се раздели отговорността между министрите на вътрешните работи, ангажирани с поръчката. Тук и ГЕРБ ще трябва да носи отговорност.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио бивш министър на външните работи и бивш евродепутат. Калфин бе кандидат за директор на Европейската служба за борба с измамите и стигна до финала на конкурса. 


"В годишните доклади на тази служба се вижда, че се дава статистика и до този момент ОЛАФ се въздържаше да дава информация по отделни проучвания".


В българския случай ОЛАФ е преценила, че е нарушен договорът, с който са отпуснати средствата за високопроходими автомобили, а са закупени друг клас - SUV, подчерта Калфин.


"Обикновено се съгласува с ЕК, ако се променя изискване в поръчката. Ако е имало основание да се промени класът на автомобилите, е трябвало да бъде потърсено съгласието на ЕК, да обясни причините и да почака да получи това съгласие". 


Ивайло Калфин посочи, че и приключването на поръчката с окончателен подпис също има отношение към първоначалните изисквания.


Кратка хронология на скандала 


Миналата седмица стана ясно, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва обществена поръчка за покупка на автомобили за МВР, при която обаче е констатирана злоупотреба с европейски средства. Според институцията страната ни трябва да върне 6 милиона евро. 


Появиха се информации, че става дума за разследване с участието на президентския секретар Пламен Узунов - разследван от прокуратурата за злоупотреба с влияние и по казуса с братя Бобокови. Припомняме, че при безпрецедентният рейд на прокуратурата в Президентството бе претърсен именно неговия кабинет, а акцията на държавното обвинение доведе до избухването на протестите през лятото.


Официално обаче името на Узунов не се споменава. От прокуратурата също отказаха да обявят официално той ли е едно от разследваните лица.


Защо се намеси името на Узунов?


Президентският секретар е служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков, назначен от държавния глава Румен Радев. Именно Узунов поема Министерството на вътрешните работи.


Разследваната от ОЛАФ обществена поръчка пък започнала по времето на втория кабинет на Борисов и довършена впоследствие при "Борисов 3". Правителството претърпя множество рокади през годините, но ръководството на МВР в началото поема Валентин Радев. Той подписва и договора за обществената поръчка.


Ето тук се появяват и обвиненията.


В официална позиция от Президентството, часове след избухването на скандала, бяха посочени и датите на въпросния договор, като от "Дондуков 2" напълно отрекоха, че става въпрос за проблем по времето на Пламен Узунов. На следващият ден пък реагира премиерът Бойко Борисов, който заяви: Крадецът вика "Дръжте крадеца!". Реагираха и други лица от редиците на управляващите, които посочиха - проблемът не е кой е стартирал обществената поръчка, а кой е подменил критериите. И колелото с размяната на обвинения се завъртя отново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6507 |05.02.2021 Бъра-бъра - проф. Михайлов не можа да надвика Маноил Манев от ГЕРБ за джиповете . 12| 4081 |05.02.2021 Герберщина: Събраха в един закон хазарта и децата с увреждания . 44| 6115 |05.02.2021 Отровното трио предлага общо съгласие преди изборите на основните политически сили против ГЕРБ . 32| 10246 |05.02.2021 Румен Гечев към ГЕРБ: 90 на 100 сте от БКП. Децата на активните борци ли ще дават акъл?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads