Реклама / Ads
49| 5363 |01.02.2021 НОВИНИ

Президентството: Няма нарушения на МВР по време на служебното правителство

.
Президентството опроверга медийни публикации за злоупотреба със служебно положение. Администрацията на “Дондуков 2” реагира срещу информациите за далавера с джипове за Министерството на вътрешните работи.
 

Припомняме, че позицията на Президентството идва часове, след като излезе информация за публикувани данни на Европейската служба за борба с измамите. От ОЛАФ заявиха, че България трябва да върне близо 6 милиона лева заради нарушение на сключен договор от МВР за  закупуването на полицейски автомобили с европейски средства. 


Институцията категорично посочва, че разследването се отнася за сключен от МВР договор на 22 февруари 2018 г., а не както се твърди в медийното пространство - на 23 март 2017 г. Въпросният договор и анексът към него са публикувани на интернет-страницата на МВР, посочват от “Дондуков 2”, цитирани от Българското национално радио.


Разликата в датите е важна. Причината - на 23 март 2017 година на власт е служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Длъжността министър на вътрешните работи тогава се изпълнява от Пламен Узунов. Договорът, който визира ОЛАФ, твърдят от президентството, е сключен няколко месеца, след края на мандата на служебния кабинет. 


Припомняме още, че именно кабинета на Пламен Узунов бе един от претърсените по време на рейда на прокуратурата в Президентството, което доведе до избухването на протестите това лято. 


Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ - съобщи днес, че е установила, че МВР е допуснало нарушение заради едностранна промяна на тръжни условия и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV).


Разследването на ОЛАФ е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро, а прокуратурата в България - да прецени дали има предпоставки за наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3723 |01.02.2021 Ревизоро се извъртя: Няма опасност от екокатастрофа във Варненското езеро . 4| 3415 |01.02.2021 Красимир Вълчев: Няма да имаме нулева учебна година . 37| 3641 |01.02.2021 Георг Георгиев: Мислех, че Радев ще признае грешките си и няма да се кандидатира отново . 11| 3873 |29.01.2021 Гл. архитект Здравков: Няма да има ”амнистия” за незаконните гаражи в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads