Реклама / Ads
8| 3813 |02.03.2023 НОВИНИ

”Има опасност от скандал”. Защо УНСС отмени прожекцията на ”Моралът е доброто”?

.
”Има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата”. С този мотив УНСС решава да отмени прожекцията на документалния филм за Кристиан Таков ”Моралът е доброто”, която трябваше да се случи на 28 март.
 

Седмица продължили преговорите с ръководството на университета, в края на които са били определени дата, час и зала за прожекцията на филма за Таков с образователна цел. 


Часове по-късно обаче, режисьорът на филма Веселин Диманов получава обаждане, в която ръководството отказва да излъчи "Моралът е доброто" на територията на УНСС заради притеснения, че филмът е политически. 


Горчи. Защото една от главните ни идеи и инициативи в момента е филмът да бъде излъчен във възможно най-много учебни заведения у нас. Предложиха ми дата 28 април, но аз отказах. И не съжалявам. Не съм посветил последните три години от живота си в създаването на биографичен филм, който съвсем осъзнато по никакъв начин не е с политически характер, за да бъдат подиграни усилията ми с подобни етикети, само защото са удобни. Това е третият университет, който не смее да излъчи филма за своите студенти", разказва Диманов в личния си профил във Facebook. 

 

Екипът ни направи опит да се свърже с пресцентъра на УНСС, за да разбере какви са мотивите зад решението, както и как и кога е било взето. Към този момент в редакцията не е постъпил отговор.

 

Опитахме се да се свържем и със самия Диманов, който също не е дал коментар.

 

В началото на ноември бе премиерата на биографичния филм за живота на Кристиан Таков. В него няма политика. Говори се за живота на Таков и личността зад обществения му образ. 

 

Това не е първият подобен скандал с главен герой УНСС. Припомняме, че в разгара на антиправителствените протести срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г. уволнен бе преподавателят от висшето училище доц. д-р Мартин Осиковски. Той бе освободен от длъжността си заради “уронване на престижа” на УНСС, след като 2 дни преди тогавашните избори в качеството си на кандидат-депутат от ГЕРБ, Бойко Борисов посети кампуса на университета, за да нагледа строежа на нов корпус. Това бе причината Осиковски да напише в личния си профил във Facebook, че изборната визита на Борисов е обидна за автономията на учебното заведение.


Филмът се радваше на пълни салони в София и още няколко български града. Предстоят прожекции в още места из страната.


Филмът е имал и премиера във Виена, както и в САЩ. 


Очаква се през този месец "Моралът е доброто" да бъде излъчен в Германия и Франция. В Нов български университет също ще има прожекция на филма. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3265 |01.03.2023 Яз. ”Студена” в опасност от преливане . 5| 3045 |22.02.2023 Министерството на отбраната: Няма опасност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия . 0| 2899 |15.02.2023 ООН предупреди, че има опасност да бъде спрян износът на зърно от Украйна . 7| 3375 |08.02.2023 Зеленски в Лондон: ”Имаме свобода, дайте ни крила”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads