Реклама / Ads
2| 2815 |18.07.2024 НОВИНИ

Икономист от БАН: Едва 30% от българите забогатяват, останалите не могат да достигнат средни доходи

.
Димитър Събев
България действително забогатява, но за жалост това е валидно само за една трета от хората. Това коментира д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН, пред Bloomberg TV Bulgaria.
 

Данните показват, че неравенството у нас е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Друг много силен фактор, който пречи да се зарадваме на тази новина, е демографската криза и отчетеният грандиозен спад на населението за последните десет години с близо 5,7%.


"България има нужда от добри икономически новини. Имаме нужда да се осъзнаем, да се уверим, че пътят, по който сме поели, е правилният път. Все пак дори и един ученик, ако непрекъснато учи, но получава само двойки и тройки, това не е окуражително и той в един момент ще спре да учи", каза д-р Събев.

 

Този резултат, че България е в групата на страните с високи доходи, е една оценка, подобна на "Добър (4)" в училище, направи сравнение гостът. "Но има няколко фактора, които пречат истински да се зарадваме на това. Първо - тази група на страните с високи доходи е много широка сама по себе си и включва не само страни като САЩ, Великобритания, Франция - страни, които наистина са с високи доходи, погледнато сравнително, но включва и страни, които чисто математически са с високи доходи, а по качество на живот са твърде зле, даже по-зле от хората в България", посочи икономистът.

 

"Ние българите имаме тази смешна поговорка за свинското със зеле, в която един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле. Точно това се получава с данните за България", добави той.


"Данните показват, че неравенството в България е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Това означава, че България действително е станала богата страна, но за по-малко от една трета от населението, което е неудовлетворително. Второто нещо, което се прикрива в този показател - Брутен национален доход на човек от населението - е фактът на голямата ни демографска криза, на големия ни демографски спад", изтъкна икономистът.

 

Имаше една година, в която се видя, че нещата тотално са излезли извън контрол чисто математически, подчерта Събев. "Не става дума, че тогава са починали повече хора. Населението бе преизчислено през 2022 година, а преброяването на населението през 2021 година показа всъщност едни много страшни данни", каза д-р Събев.

 

Временния прогнозен ред, който се отчиташе за предишните десет години, който се движеше плавно, изведнъж беше преизчислен и населението на България спадна с 5,7%, което е грандиозно, коментира гостът и потвърди, че това е една от основните причини показателят да се покачи и да достигне до 460 долара и така България да попадне в групата със страните с високи доходи. "Някой, който разбира от финанси и от икономика, би казал точно това".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2140 |18.07.2024 Експерти: Как политическата криза влияе върху доходите ни? . 2| 2632 |18.07.2024 Наталия Киселова: ПП-ДБ може да влязат в такова блато, от което може и да не успеят да излязат . 0| 2172 |18.07.2024 Продължава борбата с пожара в село Отец Паисиево, огнен ад във Воден . 5| 2225 |18.07.2024 187 г. от рождението на Васил Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads