Реклама / Ads
1| 3359 |16.05.2024 НОВИНИ

Икономист: Зейва голяма дупка в приходите от ДДС от 2014 г. насам

.
Министерство на финансите
„Доста вероятно е през 2024 г. да бъде постигнато ниво на инфлация от около 3% или малко над него. Изглежда ми реалистична прогнозата на ЕК“, коментира пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.
 

Според него най-вероятно няма да изпълним критерия на еврозоната за следващия месец, когато се очаква конвергентният доклад. В този смисъл той очаква от ЕК да кажат, че присъединяването ни трябва да се отложи. По думите му по-реалистично е да влезем в еврозоната през 2026 г.


Важно е и кога ще бъде приет Закон за въвеждане на еврото, отбеляза икономистът и добави, че това зависи от политическата конюнктура в парламента. Според него от тази гледна точка не би трябвало да има забавяне.

 

Вулджев не очаква нов ръст на доходите до края на годината: „У нас заплатите растяха с доста високи темпове и по време на високата инфлация. Дори тогава имахме ръст на реалните доходи, т.е. разликата между ръста в заплатите и ръста на цените през по-голямата част на инфлационния период беше положителна. Така че през последните години за по-голяма част от българската икономика няма някаква загуба на покупателна способност или ако е имало временно, тя вече е напълно компенсирана и отново сме в период на ръст на реалните доходи. Не виждам фактор, който да ограничи съществено ръста в обозримо бъдеще“.

 

Икономистът подчерта, че у нас пазарът за работна ръка винаги работи на много високи обороти, защото най-често имаме проблем с дефицит на кадри, а не с излишък. Дори да се влошат обстоятелствата в глобалната икономика, при нас заплатите пак продължават да си растат с високи темпове, просто защото няма хора, обясни той.


Според него в момента във фискалната сфера има най-много икономически рискове. По думите му вероятно ще имаме проблем с изпълнението на бюджета за тази година, особено в приходната му част.

 

„Има изглед към края на годината да се отвори една дупка в приходите от ДДС – около 2 млрд. – най-голямата, която сме имали от 2014 г. насам“, предупреди Георги Вулджев.

 

Според него може да се наложи актуализация или някакво много голямо поредно съкращаване на капиталовите разходи, което ще е лошо за икономическия растеж на страната. По думите му няма да има желание да се тегли нов дълг, защото това би довело до по-дълбок дефицит от планирания, което пък би ни вкарало в неизпълнение на друг критерий за присъединяване към еврозоната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2795 |16.05.2024 "Армия от неизползван потенциал - те не учат, не работят". Неактивните хора на пазара на труда са над 1 млн. . 0| 2413 |16.05.2024 Бизюрев от Цалапица разкри как са убили Димитър, след това качили тялото му в колата и го заровили . 2| 2339 |16.05.2024 Богдан Милчев: МВР действа като търговска фирма . 16| 8267 |16.05.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Националистическата реторика на Фицо е куха - не дава алтернатива. Ще има по-тежко напрежение в словашкото общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads