Икономистът Огнян Боюклиев: Поскъпването на продуктите е не само заради инфлацията, но и заради спекулата
Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия икономистът от Института за икономически изследвания към БАН доц. Огнян Боюклиев.
Според него гръцкото качество в сравнение с българското е много по-високо.
„Когато говорим за основните продукти, например бялото саламурено сирене, което в Гърция наричат фета, или за маслото, което у нас е внос и няма как да е евтино - има леки нюанси. Статистиката отчита, че има инфлация, което не е точно така. Не се отчита сезонният характер на покупките – има търговци, които се възползват от високите обороти по това време на годината. Става въпрос за спекула. Освен това започнахме да консумираме пресни плодове и зеленчуци, които се произвеждат в парници, а знаем какво става с газта и електроенергията. Това оскъпява продукцията”, аргументира се Боюклиев.
Основно свежата храна в момента е вносна, категоричен бе икономистът.
„Традиционните храни, които трябва да се консумират в момента, са туршии и кисело зеле. А ние отвикнахме от тях. И сега внасяме продукти, макар нашите да са по-качествени”, алармира експертът.
Моля, подкрепете ни.