Реклама / Ads
15| 10107 |03.07.2020 НОВИНИ

Икономистът Ст. Панчев: Бандитският ни авангард точи пари от ЕС, но вече не стигат и затова прибягва до Божков и Бобокови

.
Стоян Панчев
Вместо природни ресурси, нашият бандитски авангард точи кохезионни пари от ЕС. Подобно на нефта, те изискват относително малко усилие, след като имаш готова инфраструктура (дали за дълбаене в земята или контрол на държавната администрация).
 

Също така зависят от външни фактори, без някакви особени предприемачески напъни.

 

Това е хипотезата на икономиста Стоян Панчев, която, според него, се потвърждава от случая "8-те джуджета", пък и от последните 10+ години управление


Както сами са си казали, няма да се влиза в асансьорния бизнес на Изамет, ще източат парите от новата програма на ЕС за асансьорите. Магистралитр, санирането, зелената сделка , спасителният фонд - всички са много убави, щото са свежа захар за тумора.






Сега, очевидно вече не стига, затова и вероятно се прибягва към Божков, Бобокови и т.н. Нещо като мостово финансиране, докато се види ще дойдат ли напечатаните от ЕЦБ милиарди мазнинка по тръбопровода?, пише още той.


Ето и останалата част от поста му:

 

Преди 7-8 години човек с опит и доста познания за функционирането на политическата система ми разви тезата, че още след 2009 г. е бил направен неуспешен опит да се управлява и у нас по нещо наподобяващо "моделът Путин".


Според събеседника ми, тогава не проработило, защото у нас, за разлика от необятна Русия, няма нужните природни ресурси, които да бъдат заграбени и да позволят изплащането на държавно-олигархична система, способна да задържи достатъчно голямо парче власт.






Разбираемо е - за да имаш този модел трябва да захранваш широка система от кронита, репресивен апарат, медии, политически клакьори. В същото време, без нефт, газ и диаманти, ще трябва парите да идват от нормален, работещ бизнес. Такъв бизнес с бандитски режим няма как да се получи. Дори и да бъде заграбен директно, управлението му не е лесна работа, пък и води до общо обедняване и политически проблеми.


Т.е. системно сме имали късмет, че няма как да се получи у нас истинска тежка, бандитска автокрация. В такъв случай, обаче, защо в момента виждаме някакъв роден еквивалент точно на Путиновото "опраскване" на богаташите?




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7214 |16.04.2020 Икономистът Лъчезар Богданов: Много страни ще имат основания да преместят производствата си . 4| 5172 |02.04.2020 Икономистът Красен Станчев: Да се въведе данъчна ваканция, от рибена чорба не може да се направи аквариум . 6| 5825 |02.03.2020 Икономистът К. Проданов: Коронавирусът е сламката, която ще счупи гърба на камилата . 2| 4371 |03.12.2019 Икономистът Георги Вулджев: Подранил предизборен бюджет изготвиха управниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads