Реклама / Ads
11| 6620 |24.07.2020 НОВИНИ

Илиана Цанова: Може да не получим парите от ЕС. Политиците дължат на хората постигането на диалог

.
Илиан Цанова
Парите, които ще ни отпусна Европейският съюз, не са даденост. Трябва да се изготви национален план за възстановяване и реформи. Има възможност и да не бъдат получени, ако плана не бъде одобрен. Тези пари ще са успех, ако се инвестират умно, ако тези пари се разпилеят в инвестиции с ниска добавена стойност, това ще е загубена възможност за България да дръпне много напред. Политиците дължат на хората постигането на диалог и да не пропилеят този шанс за България.
 

 Това каза в предаването „Лице в лице“ Илияна Цанова, зам.- директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

 

"29 милиарда евро не е цялата сума, това се общия пакет от парите от фонда за възстановяване и от бюджета на ЕС за следващия 7 годишен период.", уточни експертът.

 

По думите й определени изисквания към образованието, здравеопазването, енергетиката, борбата с корупцията са условия на които трябва да отговори страната ни при изготвянето на плана и за получаване на финанасирането.

Втората част са нашите приоритет - каква е нашата визия, как ще подпомогнем развитието на европейската икономика инвестирайки този ресурс.

 

"Ако не изготвим план за развитие, който да отговаря на тези критерии,  възможността да не получим тези средства е голяма. В момента трябва да се говори какви са приоритетите на България", бе категорична Цанова.

 

Тя даде за пример как фирмите с дигитални технологии са се справили много по-добре по време на кризата, както и държавите, които имат много повече дигитални услуги също се справили  много по добре. "Ние имаме много работа в тази посока", заяви още експертът..

 

Тя посочи, че планът ни трябва да бъде одобрен първо от ЕК, а след това трябва да бъде одобрен и от Съвета на ЕС, като всяка една държава членка има възможност да поиска пояснение и да изрази несъгласие с предложения от нас план.

 

12 милиарда е от фонда за възстановяване, който ще работи в рамките на три  години. Останалите средства са по стандартните оперативни програми, уточни Цанова.

 

"Когато работим с кризи трябва да реагираме много бързо. През следващите няколко месеца трябва да сме готови много бързо да реагираме.", каза още тя.

 

"Протестите не се отразяват добре. Към този момент ние трябва да имаме готовност да постигнем консенсус за нещо, което можем да променим нашата икономика. Политически партии дължат на хората да се държат по зряло и да постигнат този диалог. Ако пропилеем възможността, това ще е непростимо", коментира Цанова.

 

Тя бе категорична, че хората, които протестират са прави. "През последните години този гняв се натрупваше. Хората започнаха да вярват, че институциите не работят за техния интерес, а за частни интереси. Това доверие трябва да се върне и хората да повярват, че институциите работя за тях.", допълни експертът.

 

По думите й влизането в чакалнята на еврозоната е историческо значение. Това ще е от полза за всеки един българин. При равни други условия ние ще имаме повече пари. Ако съумеем добре да инвестираме този ресурс можем да удвоим доходите си през следващите години, прогнозира Цанова.

 

"За съжаление последния път, когато политиците се обединиха беше при приемането на България в ЕС. От тогава до сега такова нещо не е имало. Политиците го дължат на хората.", завърши зам.- директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8712 |24.07.2020 Димитър Стоянов: Антоанета Христова и Алена са в един отбор. Свят без глупаци не може . 9| 4903 |23.07.2020 Горанов и Ангелкова може да се върнат като редови депутати в НС . 41| 27998 |23.07.2020 Осман Октай за Фрог: Назначеният от Пеевски Гешев е в отпуск, за да може друг да арестува освободените министри . 13| 8374 |23.07.2020 Соня Момчилова: Ако можехте да чуете коментарите на уважавани доктори за новия здравен министър, със сигурност ще сте на площадите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads