Реклама / Ads
0| 33631 |30.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Илиян Василев: ”Газпром” се е подготвил предварително, за да затрудни реакцията на българските газови дружества

.
Илиян Василев
Очевидно ”Газпром” се е подготвил предварително за да затрудни реакцията на българските газови дружества на спирането на природния газ.
 

Структурата МЕТ, която се намира под влянието на Путин и Орбан, е заела значителни капацитети на терминала на регазификация на втечнен природен газ - ВПГ в Гърция, на който разчитаме основно. Идеята е, да търсим и купуваме газ от друга газпромовска структура, когато самия Газпром ни спре природния газ. И пак руски газ.


Ситуцията се усложнява и от факта, че шефът на Булгаргаз е кадър на МЕТ. Самата МЕТ е направена от служители на Газпром /по списък одобрен от Милър/ с право да търгува и руски газ и финансарана отначало от Газпром, с протекцията на Орбан. В компанията работят унгарски специалисти, те покриват България. Така Българие се оказва в капан. Интересно че тези капацитети на терминала в Ревитуса са ангажирани от февруари до края на годината за всеки месец.
Защо Булгаргаз сама не е си осигурила капацитети е резонен въпрос, защо е спала, защо не е сключила сама договори за директен внос с американски или други фирми, остава отворен.


Не виждам смели и радикални действия в създадената обстановка. Нито от Булгаргаз /между другото обект на нова процедура от Дирекция Конкуренция в ЕК/, нито ръководството на министерството осъзнават проблемите. По същия начин - Булгартрансгаз Владимир Малинов е отдал на Газпром критично важни капацитети в българската транзитна система на Газпром, които затрудняват ползването им от конкуренти. Можете да строите, колкото си искате газопроводи и нова приемна инфраструктура на ВПГ, но докато не блокирате чрез санкции и то на европейско равнище, дъщерните стурктури и проксита на Газпром уравнението няма да сработи.


Никога не е проблем да купим алтерантивен газ, проблемът е че Газпром няма да си даде доброволно пазарите. В същото време американските износители на ВПГ предлагата дългосрочно и изгодни договори, но Булгаргаз не се интересува. Скандално е, че Булгаргаз не е резервирал капацитети на Ревитуса, а вместо него го е направил МЕТ.
Тези още не са разбрали че сме във война.

 

Илиян Василев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 38373 |29.04.2022 Енергиен експерт: ”Турски поток” е незаконен! Подозирам диверсия в полза на ”Газпром” от хора, свързани с ДПС и ГЕРБ . 0| 6253 |13.03.2022 Министър Василев: Няма да има драстични движения в цените на тока за бита . 7| 5674 |23.02.2022 IT сектора в България срещу Асен Василев: Не приемаме вдигането на осигуровките . 9| 5948 |04.02.2022 Асен Василев: Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads