Реклама / Ads
11| 18107 |05.10.2023 НОВИНИ

Илиян Василев: Проблемът на българската енергетика е, че тя е пленена от всякакви интереси

.
Илиян Василев Източник: Стопкадър: Евроком
”Проблемът на българската енергетика е, че тя е пленена от всякакви интереси. Пазарът е тотално разнебитен.”
 

Това заяви в ефира на ”Евроком” енергийният експерт Илиян Василев.

 

"Идеята, че това споразумение може да реши с един замах проблемите, които са трупани с десетилетия, е прекалено оптимистична. Има части от протестиращите, които не могат да свикнат с мисълта, че светът се развива и че неща, които днес са потребни, утре може да не са потребни. Целият дебат не беше професионален, той беше политически. В дебата отсъстваха най-знаещите хора по темата, които трябваше да кажат как се балансира системата, какви са основните тенденции", посочи експертът.

 

По думите му енергийната сглобка е някъде извън България. 

 

"Когато тази сглобка беше тръгнала, тя тръгна с относително добро решение, при което преходът беше относително стабилен. При всеки преход има съотношение между деструкция и съзидание. Германия има много по-висок праг на търпимост. Ние като най-бедна държава - при нас нещата са много по-трудни", отбеляза специалистът.

 

"Не е вярно, че без въглищна енергетика загиваме. Има въглищна енергетика, която е с висока степен на уляване. Да изнасяш соларен блок от България за Гърция някак си не се получава. Когато токът пада надолу, пиковото предлагане и цена скача нагоре. Този преход не става урболежката. В момента ние няма с какво да балансираме", смята Василев.

 

Според него енергийната сигурност е приоритет на националните правителства.

 

"В момента, в който се окаже пред Брюксел, че системата е опасно дебалансирана, Брюксел ще трябва да ни послуша. Ако не ни послуша, ще го осъдим. ТЕЦ-овете ни са едни от най-добрите в Европа", категоричен бе енергийният експерт.

 

"Историята, че ЕК е божествена сила, трябва да се забрави. Борисов ни натресе след 10 г. въздържал се по големите проблеми. Когато нямаш активна политика, нещата не се получават. Въглищната енергетика има добра част от нея, и лоша част", допълни той.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8017 |01.10.2023 Илиян Василев: Идва ми в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев . 26| 4847 |27.09.2023 Илиян Василев: Не е проблемът толкова в корпоративния риск на Лукойл, а в руския геополитически риск . 5| 4066 |26.09.2023 Асен Василев: Предвиждаме да се върне 20% ДДС за ресторантьорите . 17| 5234 |24.09.2023 Асен Василев: Чакам Светият синод да каже защо българска църква е затворена от руското посолство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads