Реклама / Ads
20| 7111 |21.04.2021 НОВИНИ

Илиян Василев: Руските служби използват газопроводите си за подслушване

.
От Украйна излезе информация, че руските служби използват подводните газопроводи през Черно море, както и наземните газопроводи, за да монтират сензори за подслушване или следене на движението на кораби. Това е направено с “Турски поток” и “Син поток”. Руските компании са строили “Балкански поток”.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" Илиян Василев, анализатор и бивш посланик на България в Русия.

 

По думите му ролята на България в чешкия казус не е никак малка, а мълчанието от страна на институциите е тревожно.

 

"Нещата тръгват, но тръгват мъчително и бавно. Ние Историята е, че ние всички възприемаме Борисов като еманация на модела. Той е централна фигура, но моделът е по-голям от него. След времето Първанов и Доган успяха да контролират службите, да намалят капацитета им и какво стана? Всичко се прибра под шапката на ДАНС и дори да имате контраразузнаване на базисно ниво то отива до двамата зам.-председатели на ДАНС, които са близки до Пеевски и Доган", посочи Василев и допълни, че би било добре шефовете на службата да бъдат сменени.

 

Василев посочи, че няма никаква реакция нито от президентската институция, нито от Борисов, нито от МВнР, нито пък от военното ни министерство.

"Институциите трябва да реагират, защото службите ни, контраразузнаване, прокуратура са гипсирани", посочи още Василев.

 

Той коментира и по-подробно чешкия казус, който предизвика дипломатическа война между Прага и Москва, към която Западът не остана безучастен.

 

"Господар от Запада ни е накарал да изгоним руски дипломати. Това е скучна опорка. Едно към едно са твърденията", посочи Василев.

 

Той бе категоричен, че всичко е минало определен предел и е пресечена червена линия.

"Това е игра на нерви и моментът не е за политически слаби нерви. Нормално е да се ескалират залозите, за да може опонента ти да мигне пръв. В такива конфликти диктаторските режими имат предимство. Путин винаги може да жертва хиляди хора в какъвто и да е конфликт, защото никой няма да разбере точния им брой. В игра на противопоставяне автократичните режими имат възможността да надделеят в късия хоризонт. Русия щяла да изстреля ракета. Ако гледате руска телевизия, освен да разберете, че тези хора се самонавиват, че са страхотни, нищо друго няма да стане", посочи още Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3959 |20.04.2021 Илиян Василев: Не е работа просто махането на Борисов, ако останат метастазите на Пеевски . 10| 4791 |19.04.2021 Илиян Василев: Клета, клета герберщина . 3| 4415 |18.04.2021 Илияна Йотова: Борисов да каже защо толкова се страхува от служебно правителство . 17| 6387 |17.04.2021 Цветан Василев: Трябва да се разпусне ВСС, да се смени Гешев и да се направят промени в ИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads